0

Krása a liečivé vlastnosti echinacey: návod na pestovanie zázračnej kvetiny

Dlho pred príchodom Európanov objavili severoamerickí Indiáni úžasné liečivé vlastnosti "večerného slnka prérie", ktoré je u nás známe ako rudbekia alebo echinacea. Čaj z kvetov liečil rany, tinktúry z koreňa zmierňovali žalúdočné problémy a nádherné kvety priťahovali včely a motýle z celej oblasti.  

Echinacea sa v Európe objavila v 17. storočí a vďaka svojej nenáročnosti a schopnosti samovýsevu sa rýchlo rozšírila v botanických a súkromných záhradách. A v samotnej Amerike sa až do objavu chemickej syntézy liečivých látok v 20. storočí považovala echinacea za liek na všetky choroby a bola súčasťou väčšiny liekov v lekárni.

Krása a liečivé vlastnosti echinacey

Druhy echinacey

Existuje niekoľko druhov echinacey ktoré sa vyskytujú v záhradách a líšia sa farbou a veľkosťou kvetov:

  • Echinacea purpurea - výška rastliny až 100 m, košíky do priemeru 15 cm, fialovo-ružové jazykovité kvety, červenohnedé rúrkovité kvety. Kvitne v druhej polovici leta počas 2 mesiacov.

  • Echinacea bledá - až 60 cm vysoká, jemne ružová až biela farba, priemer kvetu 10 - 15 cm.

  • Echinacea úzkolistá - okrajové kvety úzke, ružové alebo fialové, stredové kvety žlté. Výška 50 - 100 cm, stonky rozvetvené.

Okrem obľúbených odrôd, ktorých kvety pripomínajú pestrofarebné sedmokrásky, existujú aj formy frotté, v ktorých prevládajú rúrkovité kvety nad jazykovitými, takže kvetenstvo vyzerá ako nadýchaná guľa. Najlepšie súčasné odrody ihličnanov frotté môžu svojou krásou konkurovať georgínamiastry.

Použitie v záhrade

Táto všestranná rastlina dobre rastie na otvorenom priestranstve a pod vysokými stromami. Je vhodná do záhonov a prírodných záhrad. Možno ju vysádzať ako solitéru alebo v sprievode nízko rastúcich trvaliek.

Šarlátové kvety pomáhajú vytvoriť krásnu kompozíciu v záhrade. Ich veľké kvetenstvo vyniká na pozadí zelene a dodáva skupine rastlín s okrasnými listami jas a dynamiku.

V zmiešaných výsadbách sa ihličnan používa ako vysoký akcent a pozadie pre menšie kvety. V záhonoch sa dobre kombinuje s astrami, monardami a floxmi. Jej veľké kvetenstvo je vhodné na kytice, pretože dlho vydrží.

Krása a liečivé vlastnosti echinacey

Terapeutické vlastnosti

Echinacea purpurea sa v tradičnej medicíne používa na posilnenie imunity, liečbu zápalov a ako súčasť prostriedkov na hojenie rán.

Tinktúry a čaje z konvalinky stimulujú tvorbu bielych krviniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v obrane organizmu proti infekciám. Prípravky z echinacey majú antivírusové účinky, pomáhajú v boji proti chrípke, prechladnutiu a herpesu.

Dôležité. Pred užívaním echinacey sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte chronické ochorenie.

Výsadba

Aby sa ker úspešne vyvíjal a bohato kvitol, je potrebné vysadiť ho na slnečné alebo polotienisté miesto. Čím viac svetla, tým početnejšie budú púčiky. Echinacea rastie v akejkoľvek pôde, ale uprednostňuje dobre odvodnenú a výživnú pôdu. Preto je dobré dať pred výsadbou do jamky trochu kompostu alebo humusu. Ak je pôda ílovitá, rastlina ocení pridanie piesku.

Echinaceu je najlepšie vysádzať na jar alebo na jeseň, keď je pôda teplá a vlhká. Môžete ju vysievať zo semien na voľnom priestranstve alebo si najprv doma vypestovať odrezky.

Semená klíčia dlho, až mesiac, preto ich zasejte včas. Hĺbka výsevu je 5 mm. Do pôdy vopred rozotrite fytosporín alebo iný biologický fungicíd, aby ste zabránili ochoreniu semenáčikov na čiernu nohu.

Prvý pravý list sa začne tvoriť 8-10 dní po vzídení sadeníc. Keď vyrastú dva pravé listy, je čas presunúť odrezky do jednotlivých kvetináčov. Echinacea má dlhé kôstkové korene, preto ich presádzajte do hlbokých kvetináčov. Sadenice rastú veľmi pomaly a kvitnú až v druhom roku.

Pestovanie

Echinacea je odolná voči suchu, ale v období sucha ju treba niekoľkokrát zaliať. Užitočné je mulčovanie pôdy - organická hmota zadrží vlhkosť a zabráni vzniku burín, čím sa vytvoria optimálne podmienky pre rast. Na začiatku vegetačného obdobia, keď sa zo zeme začnú vynárať prvé výhonky, je vhodné prihnojiť akýmkoľvek organickým hnojivom, aby bolo kvitnutie bujnejšie. V období nasadzovania pukov kŕmte kríky komplexným minerálnym zložením, aby boli kvety jasnejšie a väčšie.

Pravidelne zastrihávajte zvädnuté kvetenstvo, aby ste zabránili usadeniu semien - predĺžite tak dekoratívnosť.

Echinacea je prakticky bez chorôb, ale môže sa vyskytnúť škvrnitosť alebo hniloba. Choré listy odstráňte - infekcia sa pravdepodobne nebude ďalej šíriť.

Ak je leto veľmi vlhké, môžu ihličnany napadnúť slimáky. Týchto škodcov možno regulovať pomocou insekticídov a mechanických metód, ako sú zábrany alebo pasce. Echinacea rastúca v hlbokom tieni môže byť napadnutá múčnatkou a hrdzou. Pri prvých príznakoch týchto chorôb odstráňte napadnuté časti a celý ker postriekajte fungicídom.

Ak budete dodržiavať naše odporúčania týkajúce sa výsadby a starostlivosti, budete si môcť naplno vychutnať čarovnú krásu odrôd echinacey. Napíšte nám do komentárov, aké odrody pestujete vo svojej záhrade a ako echinaceu používate.

Zverejnené: 03 jún 2024
Prehľadov: 52
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier