0

Záhradkársky kalendár - júl 2022

Čo robíme na záhrade v júli - kalendár pestovateľa a záhradkára

Júl spadá na stred leta, je to horúci a slnečný mesiac. Ale starostlivosť o ovocný sad, zeleninovú záhradu a kvetinové záhrady sa v tejto dobe neobmedzuje iba na polievanie a prihnojovanie. Existuje množstvo užitočných činností, vďaka ktorým budú výsadby lepšie udržiavané, krásnejšie a úrodnejšie.


Čo sa robí v ovocnom sade v júli?

Orežte všetky ovocné stromy. Cieľom je odstrániť všetky výrastky na koreňoch, odrezať zvislé výhonky na starých konároch.

Pohnojte ovocné stromy a kríky vhodnými organickými a minerálnymi prvkami podľa inštrukcií k hnojivám.


Ošetrite jahody. Sezóna zberu ovocia sa už skončila, preto prekyprite a okopcujte rastliny - to ich posilní do budúcej sezóny. Poobrezávajte všetky poplazy, ak neplánujete použiť ich na rozmnoženie.  

Nezabudnite pozbierať všetko zrelé ovocie zo stromov a kríkov, aby nelákali vtáky a škodcov. Môžete začať variť džemy a kompóty.

A samozrejme, ak neprší, záhradu aktívne polievajte! Dospelé rodiace ovocné kríky potrebujú 5 vedier vody každé dva týždne, stromy - najmenej 10 - 12 vedier.

Čo sa robí na záhrade v júli?

Hriadky sú už očistené od skorých zemiakov a kapusty - zbierajte z nich úrodu včas, ale v žiadnom prípade nenechávajte pôdu prázdnu. Nezabudnite zasiať zelené hnojenie, aby ste zlepšili úrodnosť pôdy. Môžeme zasiať skoré odrody hrachu, fazule, fazule a samozrejme kôpru!

Júl je vrcholom aktivity škodcov a vzniku plesňových chorôb. Ošetrite všetky záhradné hriadky fungicídmi proti ochoreniam a insekticídmi proti škodcom.

Vylamujeme alebo striháme prebytočné výhony, zvané zálistky i prebytočné spodné listy na rajčinách, ktoré by v júli len oslabili rastliny, na ktorých dozrievajú plody.

Ak chcete predĺžiť plodenie uhoriek, určite ich prihnojujte a včas pozbierajte zrelé plody.

Po každom daždi alebo polievaní je nevyhnutné kypriť hriadky. A polievať, polievať, polievať. A úrodu už treba konzervovať na zimné skladovanie.

Čo sa robí na kvetinovom záhone v júli?

Vykopávame skoro kvitnúce cibuľovité rastliny - tulipány, možno aj krókusy a určite vyberáme zo zeme cibuľky narcisov, staršie ako  rokov. Ošetrite ich proti plesňovým chorobám a rozložte ich na vetranom mieste bez priameho slnečného žiarenia, napríklad v podkroví.


Včas odstráňte odkvitajúce trsy kríkových a popínavých ruží - predĺžite tak ich kvitnutie a na konci leta zabezpečíte druhú “vlnu”.

Rododendrony a hortenzie v júli pravdepodobne už alkalizovali pôdu, v ktorej rastú. Ak listy rododendronov žltnú a kvetinové čepce hortenzií nezískajú intenzívnu odrodovú farbu, nezabudnite pôdu okysliť a zamulčovať rašelinou alebo kôrou.

Nezabudnite na trávnik! Uprostred leta vyžaduje hnojivo, v ktorom musí byť určite prítomný draslík - tráva tak bude odolná v horúčavách. Zlatým pravidlom kosenia trávnika je skosiť najviac ⅓ výšky trávy pri jednom kosení. Ideálny trávnik má výšku 5 cm.

Lunárny kalendár pestovateľa a záhradkára v júli 2022

Júl sa začína z cúvajúceho mesiaca, keď sa všetky rastliny cítia zľahka utlačené. Od 1. do 10. júla preto s rastlinami nerobíme nič - len polievame, tešíme sa z kvitnutia, zbierame úrodu a vytrhávame burinu.

Dorastajúci mesiac “ťahá nahor” miazgy a šťavy rastlín - je to najlepší čas pre akékoľvek manipulácie s rastlinami, a taktiež na mimosezónnu výsadbu akýchkoľvek plodín, čo rodia nad zemou a z ktorých získavame „vrcholy“ - vzdušnú časť. Mesiac bude dorastať od 11. do 23. júla.      

Spln mesiaca privítame 24. júla v uvoľnenej nečinnosti - po tomto dni začneme rastliny aktívne prihnojovať, pretože energetické toky, miazgy a šťavy, smerujú ku koreňom. Prvé dni cúvajúceho Mesiaca sú najlepším obdobím na výsadbu, ako aj akékoľvek manipulácie s cibuľovými rastlinami a okopaninami.

Zverejnené: 18 jan 2022
Prehľadov: 491
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier