0

Výsadba sadeníc viniča na jeseň - užitočné rady

Ako si výsadbou viniča na jeseň zabezpečiť vynikajúcu úrodu

Výsadba viniča na jeseň nám veľa času nezaberie. Na jar sa sadenica zmení na rýchlo rastúci ker. A o 2-3 roky sa už budú môcť ochutnávať šťavnaté sladké bobule.

Výsadba viniča na jeseň má veľa výhod. Trvá asi 2 mesiace, takže sa dá zvoliť si vyhovujúce obdobie. Za jeseň a zimu sadenice prirodzeným otužovaním zmocnejú, preto na jar rýchlo začnú rásť. Skorý štart umožňuje rastline hneď v prvej sezóne vytvárať silné výhony, ktoré sa stanú základom pre budúcoročný viničový ker.

Pri výbere viniča sa riaďte niektorými jednoduchými pravidlami: pomocou katalógových filtrov si vyselektujte odrody vhodné pre vaše podnebné pásmo a vysaďte  naraz 3-4 rôzne odrody, aby ste v budúcnosti mohli rozmnožiť tie, ktorým sa najviac darí. Najnenáročnejšie na pestovanie sú muštové odrody viniča - ich bobuľe sú menšie ako u stolových a dezertných odrôd, zato sú veľmi sladké, a samotné odrody sú vysoko výnosné.


Výsadba sadeníc viniča na jeseň 

Sadenice vysadené v septembri a októbri, dokonca aj v regiónoch s chladnými zimami, sa stihnú dobre zakoreniť. V južných oblastiach možno vinič vysádzať až do polovice novembra. Práce treba ukončiť skôr než začnú vonkajšie teploty klesať pod bod mrazu.

Náš internetový obchod dodáva sadenice s uzavretým koreňovým systémom, takže je zaručené, že rastliny sa zakorenia pri akýchkoľvek podmienkach výsadby.

Výber miesta

Vinič sa má vysádzať vo vzdialenosti najmenej 3 - 5 m od stromov, aby sa s nimi nemusel deliť o živnú pôdu. Snažte sa vyhýbať oblastiam so slanou a mokrou pôdou s nepriepustnou spodinou. Ak nie je k dispozícií otvorená plocha, sadenice môžu byť vysádzané popri stenách domu, kôlne, pri plote, k pergole alebo popri chodníku s postavenou opornou konštrukciou.

Dôležité. Vinič pestovaný pri stene dozrieva skôr. Stena chráni kríky pred vetrom a odráža slnečné lúče, čo dodáva rastlinám doplňujúce svetlo a teplo.

Príprava jamy na výsadbu

Dospelý vinič  má veľmi dlhé korene, ktoré sa ťahajú na metre pod zemou za vodou a živnými látkami. Preto má byť výsadbová jama pre sadenicu vykopaná do hĺbky asi 60 cm, s priemerom 80 cm.

Bude lepšie ak korene sadenice nezasypeme obyčajnou zeminou, ale výživným substrátom. Pripravíme si ho zmiešaním:

  • 3 dielov úrodnej pôdy;

  • 1 dielu kompostu;

  • 50-60 g fosforečného hnojiva;

  • 40 g draseľnej soli.

Dané množstvo by nám malo vystačiť na celý objem jamy.

Spôsob výsadby

Aby sa prostokorenné sadenice rýchlo zakorenili, treba ich pred výsadbou na niekoľko hodín ponoriť do vedra s vodou. Kontajnerové sadenice nepotrebujú prípravu pred výsadbou - stačí ich len opatrne vybrať z plastových kontajnerov bez porušenia koreňového balu.

Ako postupovať:

  1. Dno jamy zasypte hrsťou pripraveného pôdneho substrátu.

  2. Sadenicu umiestnite zvisle, pri výsadbe k stene alebo k plotu - šikmo v opačnom smere od opory.

  3.  Zasypte jamu do polovice substrátom, ušliapte a polejte.

  4.  Znova skontrolujte hĺbku a zvislosť výsadby.

  5.  Jamu až po vrch zasypte, pôdu ušliapte tak, aby dôkladne obklopila korene, a znova výdatne popolievajte.


Rez

Po výsadbe viniča na jeseň do voľnej pôdy  je možné sadenice skrátiť a ponechať 2-3 očká, z ktorých v budúcej sezóne vypučia výhony, ktoré vytvoria ker. Teraz netreba nič rezať, ale odložiť si túto procedúru na jar, keď rastlina prezimuje a jej stav sa bude dať posúdiť podľa počtu a intenzity rastu nových výhonov.

Starostlivosť o vinič na jeseň - užitočné rady

Pokiaľ si pôda udržuje plusové teploty, korene ďalej rastú a samotné hrozno ďalej dozrieva. Starostlivosť o vinič na jeseň spočíva v udržiavaní mierne vlhkej pôdy. Korene milujú prevzdušňovanie, takže po každom zalievaní je treba pôdu prekypriť, aby sa na nej nevytvárala povrchová kôrka.

Zazimovanie

Ak je tuhá zima, mráz môže púčiky a korene poškodiť. Preto je lepšie sadenicu na konci jesene prikryť. Začnite pracovať v suchom počasí, keď už lístie opadalo a teploty sa pohybujú okolo nuly. Prihrňte kopček zo zeme k sadenici a vyviažte ju k opore, aby ste na jar sadenicu ľahko identifikovali. Na jar, keď nastúpi teplé počasie, kopček zeme, ktorý ochraňoval ker, odstráňte.

Zverejnené: 26 jan 2022
Prehľadov: 3811
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier