0

Skleník pred jarnou výsadbou - príprava

Príprava skleníka pred jarnou výsadbou: čo musíte urobiť?

Skleník pred jarnou výsadbou - príprava

Prvým krokom pri príprave skleníka na jarnú výsadbu je dôkladná kontrola jeho stavu po zime. Na upratanie je ideálna jeseň po skončení zberu. Stačí, keď všetky povrchy umyjete mydlovým roztokom a pôdu vydezinfikujete. Ak skleník prezimoval špinavý, budete ho musieť dôkladne očistiť.

Obnovenie pevnosti konštrukcie

Odstráňte zo skleníka všetko nepotrebné: náradie, pomôcky, materiál a všetko ostatné, čo zostalo z predchádzajúcej sezóny. Skontrolujte časti rámu a povrchovú úpravu. Uistite sa, že konštrukcia je pevná a nedošlo k poškodeniu. V prípade potreby opravte, čo je treba. Zhrdzavené kovové časti rámu by mali byť opatrené základným náterom, natreté a ošetrené roztokom síranu meďnatého. Drevené stĺpiky treba očistiť od plesní, dezinfikovať chlórom a dusíkatým vápnom (3-4 kg dusíkatého vápna na vedro vody). Plastové diely ošetrite fungicídom. Pokiaľ sa na konštrukčných častiach objavia praskliny a odštiepky, bude nutné vymeniť ich za nové.

Skleník pred jarnou výsadbou - príprava

Skleník čistíme zvonku aj zvnútra

Pred začatím mokrého čistenia omeťte z povrchov prach, odstráňte zachytené lístie, hrudky a nánosy a ďalšie nečistoty. Mokré čistenie tak bude jednoduchšie a rýchlejšie. Na umývanie sklenených povrchov je najlepšie použiť špongiu z mikrovlákna a bežné domáce mydlo. Urobte silný mydlový roztok a použite ho najskôr na vnútorný a potom na vonkajší povrch. Penu nechajte pôsobiť 10-15 minút a opláchnite ju čistou vodou z rozprašovača.

Následne je potrebné všetky čisté povrchy vydezinfikovať. Odporúčame používať prírodné látky (chemikálie zanechávajú stopy a môžu poškodiť novú výsadbu). Zvláštnu pozornosť venujte spojom a škáram. Dobré antiseptické vlastnosti majú: horčičný prášok, odvar zo žihľavy alebo ihličia smreku. Tieto nálevy sú bezpečné pre ľudí aj rastliny. Pri aplikácii sa snažte nezatopiť záhony. Pokiaľ v minulom roku v skleníku vyčíňali hmyzí škodcovia, použite dymovnicu (dôsledne dodržujte pokyny na obale).

Kultivácia pôdy pre záhony

Pôdu môžete začať obrábať hneď, ako je dostatočne teplá na to, aby sa dala kypriť. Na urýchlenie procesu pokryte záhony silnou vrstvou snehu – pôda sa tak nasýti vlhkosťou a bude kyprejšia a poddajnejšia.

Pôdu v skleníku sa odporúča vymeniť každé 3-4 roky. Pri variante obnovy sa odstráni horná vrstva cca 8-10 cm. Pokiaľ je pôdy dostatok, môže byť nanesená nová vrstva. Pri radikálnej zmene sa odstráni 30-40 cm pôdy a nahradí sa novou, výživnou pôdou bohatou na humus.

Skleník pred jarnou výsadbou - príprava

Tri bezpečné spôsoby dezinfekcie pôdy

Použitie chemických prípravkov proti chorobám a škodcom môže nepriaznivo ovplyvniť životaschopnosť budúcej výsadby. Ponúkame ekologickejšie metódy. Každá z nich má svoje výhody a nevýhody.

  • Tepelné ošetrenie. Záhony sa prelejú vriacou vodou (30 litrov na meter štvorcový pôdy) a na jeden deň sa zakryjú fóliou. Postup sa opakuje 2-3x. Nevýhoda: U hlbokých vrstiev pôdy môže byť účinok nedostatočný.
  • Biologické ošetrenie. Pôda sa zrýľuje a obohatí organickou hmotou. V závislosti na tom, ktoré rastliny budú vysadené, sa do pôdy pridáva rašelina, kompost, drevený popol, rozložený hnoj, slepačí hnoj atď. V tomto prípade sa kultivácia kombinuje so zlepšovaním štruktúry a úrodnosti pôdy. Správny čas je 3-4 týždne pred výsadbou.
  • Mechanické ošetrenie. Odstráni sa horná vrstva pôdy cca 10-15 cm. Na jej miesto sa dá hotová pôdna zmes, na obale ktorej je uvedené, že je dezinfikovaná proti chorobám a škodcom. Ide o nákladnú metódu, ktorá je vhodná iba pre skleníky, ktoré boli od jesene dezinfikované.

Pokiaľ sa napriek tomu rozhodnete použiť hotové chemikálie, v žiadnom prípade neprekračujte dávkovanie! A nezabudnite, že všetky dezinfekčné prostriedky správne pôsobia iba na zohriatu pôdu. Teplota pôdy by mala byť aspoň 15 stupňov.

Ale keď bude skleník pripravený, môžete považovať jarnú sezónu za otvorenú! Je čas vybrať si obľúbené produkty, tradične začíname bylinkami a zeleninou.

Zverejnené: 04 apr 2023
Prehľadov: 355
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier