0

Aromatické korenie na parapete: pestovanie bazalky v kvetináči

Pestovanie bazalky doma je čistým potešením, pretože poskytuje čerstvé bylinky na stôl. Jemná chuť a lahodná vôňa tohto subtropického korenia môže doplniť akékoľvek jedlo, od mäsa a zeleniny až po šaláty a dezerty. Pozrime sa, ako pestovať bazalku, ako sa o ňu starať a ako ju používať v kuchyni.

pestovanie bazalky v kvetináči

Prečo pestovať bazalku v kvetináčoch?

V súčasnosti je v móde pestovanie v kontajneroch. Bazalka sa na tento spôsob dokonale hodí. Závesné nádoby, debničky a kvetináče s krásnymi, voňavými rastlinami môžete umiestniť na parapety, balkóny alebo priamo na záhradné pozemky.

Pestovanie bazalky v kvetináči zvládnu aj začiatočníci. Nechajte svoje deti, aby sa postarali o zeleninovú záhradu s koreninovými bylinkami. Táto rastlina nemá žiadne nároky na pôdu ani svetlo, rýchlo rastie a vytvára bujné kríky, na ktoré je radosť pozerať.

Hlavnou hodnotou tejto trvalky však nie je jej krása, ale kulinárske vlastnosti. Listy bazalky sa používajú v mnohých kuchyniach na celom svete ako ozdoba a korenie. Ak máte po ruke niekoľko kríkov, môžete všetko premeniť na kulinárske majstrovské dielo.

Ak ste úspešne pestovali bazalku v nádobe, pridajte rozmarín a listovú petržlenovú vňať do svojej domácej zbierky byliniek - tieto rastliny dobre rastú aj v obmedzenom priestore kvetináča.

pestovanie bazalky v kvetináči

V akých podmienkach by mala rásť bazalka

Bazalka je obyvateľom trópov a subtrópov a potrebuje teploty nad +20 °C. Ak je teplota nižšia, rast sa zastaví. Rastlina sa bojí nízkych teplôt, dokonca aj krátky mráz vedie k jej úhynu.

Osvetlenie

Bazalka má rada, keď na jej listy dopadá aspoň šesť hodín slnečného svetla denne. Ak je svetla menej, ker rastie pomaly, netvorí nové listy a je bledý a chorľavý.

Pôda

Bazalka má dobre vyvinutý koreňový systém a je vhodná pre úrodnú, kyprú pôdu s vysokým obsahom humusu. V ťažkej ílovitej pôde sa jej nebude dariť. Prijateľné pH je 5 - 8; čím bližšie k neutrálnej hodnote, tým lepšie.

Voda

Bazalka má rada vlhkosť. Mladé rastliny by sa mali zalievať menej často ako dospelé rastliny. Na jar a na jeseň zalievajte každých päť dní, v lete každý druhý deň a v zime raz týždenne. Je lepšie polievať destilovanou alebo dažďovou vodou, pretože voda z vodovodu obsahuje veľa chlóru.

Odrody na pestovanie v kvetináčoch

Do domácich záhonov sa odporúča vyberať nízke, rýchlo rastúce a tienisté odrody. Bazalka so zelenými listami tieto požiadavky spĺňa. Pestuje sa jednoduchšie ako fialová a lepšie znáša izbové podmienky. Názov odrody často odráža jej schopnosť rásť v kvetináči: "Izbová", "Vazonová", "Kvetináčová", "Mini".

Zelená a fialová bazalka majú rovnakú výživovú hodnotu a chemické zloženie. Zelené odrody sú jemnejšie, majú sladkú chuť a osviežujúcu príchuť, takže sa lepšie hodia do dezertov a ľahkých šalátov. Fialové korenie má výraznejšiu arómu. Používa sa ako korenie na ryby, mäso, omáčky a na zdobenie predjedál.

Požiadavky na kontajnery

Korene bazalky potrebujú objem aspoň 0,4 litra. Kvetináč môže byť plastový alebo keramický. Smaragdové a fialové listy vyzerajú krásne v závesných kvetináčoch.

Je lepšie pestovať kríky jednotlivo v jednej nádobe. Odvodňovacie otvory sú nevyhnutné, pretože korene neznášajú stojatú vodu.

Ako pripraviť podklad

Kyprá pôda je jednou z podmienok úspešného pestovania bazalky. Vhodnú pôdu si môžete kúpiť v obchode alebo pripraviť sami:

  • univerzálna zemina pre izbové kvety a záhradná zemina 1:1;

  • biohumus a zemina pre izbové kvety 1:4;

  • biohumus, kokosové vlákno a rašelina 1:1:1.

Pred výsadbou by sa mala pôda dekontaminovať v rúre na pečenie pri teplote 100 - 120 °C a zmiešať s akýmkoľvek minerálnym hnojivom podľa návodu. Dekontamináciou sa zbavíte baktérií a škodcov, ktorí sa môžu nachádzať v pôde.

pestovanie bazalky v kvetináči

Výsadba

Bazalka sa pestuje veľmi ľahko - má veľké, dobre viditeľné semená a výborne klíči. Jediné, čo treba mať na pamäti, je, že semená bazalky klíčia na svetle, preto by zasiaty kvetináč nemal byť umiestnený v tme.

Poradie výsadby:

  • Na dno nádoby vložte jemný keramzit.

  • Naplňte ich zeminou až po vrch, mierne zhutnite a zalejte.

  • Semená rozsypte na povrch.

  • Prikryte ho sklom alebo priehľadnou polyetylénovou fóliou.

Hrniec umiestnite na svetlé miesto s teplotou +22-27 °C. V týchto podmienkach sa klíčky objavia do 4-5 dní. Po vyklíčení semien odstráňte fóliu a umiestnite kvetináč na miesto s teplotou 20-22 °C, aby sa semenáčiky mohli začať vyvíjať.

Zbierka

Vo fáze dvoch pravých listov sa môžu sadenice preriediť a ponechať najsilnejšie rastliny. Keď sa objaví 4 - 6 listov, vrchné dva listy sa vytrhávajú spolu s vrcholom, aby sa kríky udržali husté a kompaktné. Postup sa potom pravidelne opakuje. Aby sa zabránilo kvitnutiu rastliny, je potrebné okamžite odstrániť púčiky spolu s dvoma listami pod nimi.

Zverejnené: 27 máj 2024
Prehľadov: 1137
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier