0

Pestovanie levandule v kvetináči: od výsevu po dospelý ker

Levanduľa je strieborný ker s jasnými lila alebo ružovými kvetmi, ktorý vytvára rozprávkovú atmosféru a premení každú krajinu. Vôňa levandule môže pôsobiť upokojujúco a relaxačne, zmierňuje stres a zlepšuje spánok.

Levanduľa je jednou zo základných rastlín pre aromaterapiu a ľahko sa pestuje doma. Dobre sa jej darí v kvetináčoch a nádobách a možno ju použiť na výzdobu balkónov a terás a vytvoriť tak útulné relaxačné zákutia.

Pestovanie levandule v kvetináči

Tajomstvá levandule

Levanduľa pochádza z oblasti Stredozemného mora, Arabského polostrova a Indie. Teplota tam nikdy neklesá pod +5 °C. Túto skutočnosť treba zohľadniť pri pestovaní levandule na balkóne. Ak bude nádoba v zime vonku, vyberte si mrazuvzdornú odrodu levandule úzkolistej (Lavandula angustifolia). Miniatúrne hybridy a levanduľa širokolistá (lavandula latifolia) sú vhodné na použitie v interiéri.

Levanduľa je rastlina, ktorá miluje slnko. Doma ju možno pestovať len na najsvetlejších oknách, južných, západných a juhozápadných lodžiách.

Na pestovanie levandule sú vhodné len široké nádoby - dospelý ker potrebuje nádobu s priemerom aspoň 30 cm. Rastline sa darí aj v plastových a keramických nádobách.

Pestovanie levandule v kvetináči

Pestovanie zo semien

Semená levandule si vyžadujú stratifikáciu, ktorá trvá dlho. Sadenice však budú silné, zdravé a prispôsobené miestnemu podnebiu. Okrem toho sú semená lacnejšie ako dospelé rastliny zo škôlky. Semená majú veľmi dlhú trvanlivosť - môžu vyklíčiť aj po 5 rokoch ležania v dome.

Pred výsevom:

  1. Zmiešajte semienka levandule s mokrým pieskom.

  2. Umiestnite ich do uzavretých vriec alebo nádob.

  3. Umiestnite na 8 týždňov do chladničky alebo miestnosti s teplotou +5 °C.

Môže sa vykonávať prirodzená stratifikácia. Semená sa vysievajú koncom novembra a mulčujú sa. Nádoba sa počas celej zimy uchováva vonku. Prvé klíčky sa objavia v apríli.

Sadenice

Levanduľu možno krásne rozmnožovať odrezkami. Odrezky sa odrezávajú na jar z minuloročných konárov. Každý odrezok by mal byť dlhý asi 10 cm. Odstráňte spodné listy a vetvičky vložte do zmesi pôdy s perlitom a vápnom. Odrezky vám umožnia zachovať si obľúbenú odrodu a získať kvitnúce rastliny rýchlejšie ako z výsevu.

Pestovanie levandule v kvetináči

Delenie kríkov

Dospelé levanduľové kríky možno omladiť rozdelením a získaním nového výsadbového materiálu. To možno urobiť na jar alebo na jeseň.

Ako rozdeliť krík:

  1. Vykopte rastlinu.

  2. Rozdeľte ho na niekoľko častí nožom alebo ostrou stierkou.

  3. Každá časť musí mať svoje vlastné korene.

Starostlivosť o levanduľu

Levanduľa južná dobre rastie v mierne odvodnenej pôde. Ideálne je naplniť nádobu pripravenou zeminou pre levanduľu, ktorá obsahuje vápno a drevný popol.

Nezabudnite na dno kvetináča umiestniť drenáž, aby voda nestagnovala. Levanduľa veľmi dobre znáša suchú pôdu. V lete ju môžete zalievať raz týždenne a v zime raz za dva týždne. Mladé rastliny majú rady kúpeľ, staršie rastliny nie.

Dôležité: Neostrekujte kvitnúcu levanduľu, inak kvety opadajú.

Hnojenie

Na jar je vhodné prihnojiť vzrastlé kríky komplexným minerálnym hnojivom. Namiesto hnojenia môžete ker presadiť do väčšieho kvetináča. Levanduľa má jemné korene, preto ju presádzajte opatrne.

V lete sú užitočné draselné a fosforečné hnojivá, dusíkatým hnojivám sa treba vyhnúť. V zime je dobré rastliny ponechané vonku zastrihnúť na úrovni pôdy a prikryť vrstvou mulča alebo kompostu - to poskytne rastlinám výživu skoro na jar a vyvolá dobrý rast.

Zvláštnosti pestovania levandule v kvetináči

Dbajte na to, aby v tanieriku nestála voda. Na zimu umiestnite nádobu mimo radiátorov. Aby ste zachovali kompaktný habitus kríka, počas leta rastlinu zastrihávajte a upravujte. Odrezané konáre môžete použiť na výrobu vrecúšok.

Levanduli v kvetináčoch sa dobre darí vonku, kde je ideálna teplota a vlhkosť. Preto sa počas teplého obdobia snažte preniesť levanduľu v kvetináči na vzduch: umiestnite ju na balkón, lodžiu, terasu alebo verandu. Ak to nie je možné, častejšie otvárajte okná, aby ste zabezpečili vetranie.

Slnkomilné rastliny v interiéri často trpia hubovými chorobami a roztočmi. V prípade napadnutia použite fungicídy pre izbové rastliny. V boji proti roztočom pomôže sprchovanie alebo insekticídy.

Dodržiavaním jednoduchých pravidiel je možné vypestovať zdravú a krásnu levanduľu, ktorá bude aj v interiéri potešovať svojou vôňou a kvitnutím po mnoho rokov.

Zverejnené: 11 júl 2024
Prehľadov: 676
(Hlasov: 1, Rebríček: 3.0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    Odporúčané tovary
    podľa popularity
    • podľa ceny: zostupne
    • podľa ceny: vzostupne
    • podľa popularity
    • podľa novoty
    • podľa názvu
    Všetky série
    • Všetky série
    • Nové semená 2024
    • Novinky 2024
    • Okrasné rastliny
    • Semená kvetov
    • Semená zeleniny
    Akcia
    Levanduľa lekárska obrázok 1
    0 recenzií
    Levanduľa lekárska
    Počet v balení: 0.2 g
    1.39 2.39

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 1.39 €

    Kúpiť
    Akcia
    Levanduľa vytrvalá obrázok 2
    0 recenzií
    Levanduľa vytrvalá
    Počet v balení: 1 ob
    2.19 2.99

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 2.99 €

    Kúpiť
    Akcia
    Levanduľa obrázok 3
    0 recenzií
    Levanduľa
    Počet v balení: 1 ob
    1.69 2.39

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 2.39 €

    Kúpiť
    Akcia
    Levanduľa úzkolistá Dwarf Blue, P9 obrázok 4
    0 recenzií
    Levanduľa úzkolistá Dwarf Blue, P9
    Počet v balení: 1 sad
    5.90 8.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 8.90 €

    Kúpiť
    mc visa dhl dpd 123kurier