0

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Vyvýšené záhony - moderný prístup k pestovaniu zeleniny.

Keď sa povie zeleninová záhrada, vybaví sa nám predstava úmornej práce. Rastliny vyžadujú starostlivosť. Musíte sa o ne poriadne starať a hrbiť sa nad záhonmi. Alebo nemusíte! Vyvýšené záhony vám zahradkárčenie zjednodušia.

Vyvýšené záhony vymysleli vo Fínsku, kde je podnebie daždivé a dlhá jar s pomalým topením snehu posúvajú termíny výsadby zeleniny. Nápad zdvihnúť záhon nad povrch pôdy vyriešil fínskym záhradníkom mnoho problémov. Ukázalo sa, že vyvýšené záhony sú výhodnejšie ako obyčajné, dosahujú vyššie a lepšie výnosy, a to nielen vo Fínsku. Vyvýšenú ohradu záhona môžete zostaviť ľahko sami skoro na jar, mesiac a pol pred výsadbou sadeníc a výsevom semien do voľnej pôdy.

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Umiestnenie a optimálna veľkosť vyvýšených záhonov

Konštrukcia vydrží mnoho rokov, a preto je nutné starostlivo vyberať miesto, kde sa bude nachádzať. Orientácia záhonov je veľmi dôležitá. Všetky rastliny by mali mať rovnomerný prístup k slnečnému svetlu, preto sa záhony umiestňujú s ohľadom na svetové strany -

  • v rovinatých oblastiach od juhu na sever,
  • na svahoch po vrstevnici.

Dĺžka vyvýšených záhonov je ľubovoľná. Optimálna šírka je 60-80 cm. Na záhone tejto veľkosti je dostatok miesta pre všetky rastliny, dokonca aj pre veľké kapustové hlávky. Šírka priechodu medzi záhonmi by mala umožniť pohodlný pohyb, a to aj s fúrikom. Minimálna šírka chodníčka je 50 cm. Pokiaľ cestičky pokryjete dlaždicami, štrkom alebo geotextíliou, môžete sa po záhrade prechádzať v pohodlí aj za daždivého počasia.

Výška konštrukcie je na vašom zvážení. Obvykle sú bočnice zdvihnuté 20 cm nad zem. Ak vytvoríte záhony vysoké 30-40 cm, môžete sa o rastliny, ako sú jahody, starať oveľa pohodlnejšie. Neodporúča sa robiť záhony vyššie ako 50 cm – ich založenie bude vyžadovať veľa času, peňazí a položenie zavlažovacieho systému do pôdy.

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Z čoho vyrobiť vyvýšené záhony

Jedným z predpokladov dlhej životnosti konštrukcií a dobrého rastu rastlín je, aby bočné steny dobre priliehali a bránili úniku vody pri zavlažovaní. Preto sa dosky nehodia. Na drevo nepriaznivo pôsobí vietor a slnko a ničia ho korene rastlín a hmyz. Drevené vyvýšené záhony vyžadujú každých 5 rokov opravu a výmenu bočníc. Pokiaľ vám to nevadí, môžete pre experimentovanie zvoliť aj tento variant.

Najodolnejšími materiálmi sú hliník, pozinkovaný plech a pevný plast alebo kompozit. Výrobcovia záhradných produktov ponúkajú mnoho variantov hotových vyvýšených záhonov z týchto materiálov. Pokiaľ je k dispozícii dostatok miesta a tehly z druhej ruky, je možné bočné steny vyvýšených záhonov zhotoviť z tehál a cementu spolu s ľahkou výstužou. Také záhony vyzerajú veľmi štýlovo.

Steny treba zakopať do pôdy do hĺbky minimálne 15 cm – to ochráni vyvýšené záhony, aby sa dovnútra nedostali buriny, ktoré sa množia odnožami. Osadenie bude jednoduchšie, ak predtým vykopete pôdu. Pri tejto práci sa odstraňujú korene a kamene a súčasne sa aplikuje hnojivo.

Čím naplniť vyvýšený záhon

Pokiaľ sa v okolí vyskytuje veľa krtkov a medvedíkov (Gryllotalpa gryllotalpa (L.)), potom by mala byť na dno vyvýšeného boxu umiestnená kovová sieť z pozinkovaného kovu. Na pletivo položte konáre, trávu a rastlinný materiál, ktorý sa nakoniec premení na kompost.

Ďalším krokom je položenie vrstiev.

  • Prvú vrstvu tvoria rastlinné zvyšky do výšky 10 cm.
  • Druhú vrstvu následne záhradná zemina s výškou minimálne 20 cm. Zeminu je možné zmiešať s pieskom, rašelinou, minerálnymi a organickými hnojivami.
,

Zalievanie vyvýšených záhonov

O rastliny na vyvýšených záhonoch sa staráme rovnako ako pri bežnom pestovaní. Môžete na nich pestovať väčšinu plodín. Vhodné sú najmä paradajky, tekvice, uhorky a jahody.

Zalievajte rastliny tak, aby voda nestekala po okrajoch konštrukcie, ale rovnomerne sa vsakovala do pôdy po celej šírke záhona. Najjednoduchší spôsob, ako to dosiahnuť, je zostaviť systém kvapkovej závlahy. Keď kvapky vody pomaly dopadajú na povrch, majú čas sa vsiaknuť a nasiaknuť pôdu do väčšej hĺbky. Starostlivosť o záhradu bude ešte jednoduchšia.

Vyvýšené záhony - výhody a nevýhody

Nevýhody vyvýšených záhonov

Vyvýšené záhony sa rýchlejšie zahrievajú, čo je na jar skvelé, ale v lete na nich bude tiež oveľa väčšie teplo ako na bežných záhonoch. Preto by ste sa nemali pokúšať pestovať plodiny, ktoré uprednostňujú chládok. V prehriatej pôde sa nedarí petržlenu, kôpru, listovému šalátu. Šťavel a reďkovky rýchlo vykvitnú a buľvy cesnaku zozelenajú.

Vzhľadom na skoré jarné oteplenie sú vyvýšené záhony napádané teplomilným hmyzom. Medvedíky a mravce sa usadzujú v pôde a hubové a bakteriálne infekcie sa šíria rýchlejšie, čo si vyžaduje ďalšie ochranné ošetrenie špeciálnymi prípravkami.

Kedy sú vyvýšené záhony tou pravou voľbou

Najčastejšie je nutné zvýšiť pôdu v nízko položených oblastiach so stojatou vodou. Také záhony chránia korene pred hnilobou a plesňou.

Pozemky s vysokou hladinou podzemnej vody nie sú vhodné na pestovanie zeleniny, pretože sú na jar podmáčané a dlho nevysychajú. Zvýšené záhony inštalované na povrchu pôdy tento problém ľahko vyriešia, na rozdiel od nákladných opatrení na odvodnenie pozemku a odvedenie vody.

Nie každý sa môže venovať záhradníckym úkonom ohnutý nad hriadkami. Vek, problémy s chrbticou alebo kĺbmi vám bránia robiť to, čo vás baví. Vyvýšené záhony vám to uľahčia. Akonáhle tieto konštrukcie zhotovíte, môžete sa o svoju záhradu pohodlne starať mnoho rokov napríklad zo záhradnej stoličky.

Premýšľali ste niekedy o vyvýšených záhonoch? Možno už máte pozitívnu alebo negatívnu skúsenosť? Podeľte sa o ne v komentároch.

Zverejnené: 09 apr 2023
Prehľadov: 725
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier