0

Objavte čaro japonskej čerešne: ako sa starať o túto rastlinu, aby ste sa tešili z jej bujného kvitnutia?

Japonská čerešňa, známa aj ako guľovitá čerešňa, je mimoriadne dekoratívny strom, ktorý už stáročia fascinuje milovníkov záhrad. Svojou nezameniteľnou krásou a elegantnou siluetou oživí každý kút domu, a keď na začiatku jari rozkvitne, stane sa skutočným zjavením prírody. Ak by ste chceli mať vo svojej záhrade tento očarujúci strom, ktorý vás každý rok prekvapí krásnym, bohatým kvitnutím, zistite jeho požiadavky a tajomstvá starostlivosti.

Objavte čaro japonskej čerešne

Japonská čerešňa - krásna návšteva z Ďalekého východu

Japonská čerešňa (latinsky Prunus serrulata) je malý strom alebo ker, ktorý pochádza z Ďalekého východu. V Japonsku sa už stáročia teší veľkej úcte a stala sa skutočným národným symbolom. Nie náhodou je japonská čerešňa stredobodom slávneho japonského festivalu Hanami, počas ktorého sa celé rodiny schádzajú, aby si vychutnali pohľad na bujne kvitnúce stromy.

Charakteristický vzhľad japonskej čerešne

Japonská čerešňa je mimoriadne dekoratívna rastlina. Jej koruna môže mať tvar od dáždnikovitého až po stĺpovitý alebo guľovitý. Výška stromu sa zvyčajne pohybuje od 4 do 10 metrov a priemer koruny môže dosiahnuť až 8 metrov. Listy čerešne sú jednoduché, eliptické, s guľovitými okrajmi, ktoré môžu mať zelenú alebo hnedočervenú farbu. Na jeseň sa nádherne sfarbujú do žltých, oranžových a červených odtieňov.

Najväčšou ozdobou japonskej čerešne sú však jej nezvyčajné kvety. Objavujú sa ešte pred rozvinutím listov a vytvárajú husté, nápadné kvetenstvo. Farba kvetov sa mení od bielej, cez rôzne odtiene ružovej až po sýto karmínovú. Kvety majú jemnú, mierne sladkú vôňu a ich krása je predzvesťou príchodu jari.

Rozmanitosť odrôd japonských čerešní

Medzi guľovitými čerešňami existuje mnoho zaujímavých odrôd, ktoré sa líšia tvarom koruny, farbou listov a kvetov. Jednou z najobľúbenejších je "Somei Yoshino" s takmer bielymi kvetmi. Ďalšou známou odrodou je "Kanzan" s plnými, tmavoružovými kvetmi a korunou v tvare dáždnika. Rovnako atraktívne sú aj "Kiku-shidare-zakura" s bohatými, visiacimi kvetmi a "Ukon" s bledožltými, takmer oranžovými kvetmi. Za zmienku stoja aj kultivary 'Royal Burgundy' s fialovými listami a kvetmi a 'Taihaku' s bielymi alebo svetloružovými kvetmi a stĺpovitým habitusom.

Objavte čaro japonskej čerešne

Guľatá čerešňa a požiadavky na jej pestovanie

Hoci japonská čerešňa pochádza z miernejších klimatických pásiem, môže rovnako nádherne rásť a kvitnúť v mnohých oblastiach Poľska. Ak jej chcete zabezpečiť optimálne podmienky, oplatí sa oboznámiť s jej základnými požiadavkami.

Poloha a pôda

Japonská čerešňa uprednostňuje slnečné stanovište, chránené pred silným vetrom. Nemá rada slanú pôdu, preto by sa nemala vysádzať v blízkosti ulíc, kde sa v zime používa soľ. Najlepšie rastie v úrodných piesočnato-hlinitých pôdach s neutrálnym až mierne zásaditým pH. Dobre znáša aj občasné sucho, ale nemá rada stojatú vodu.

Odolnosť proti mrazu

Väčšina odrôd japonskej čerešne je pomerne citlivá na mráz, preto sa neodporúča vysádzať ich v oblastiach s tuhými zimami, najmä na severe a severovýchode Poľska. Odporúča sa vyberať mrazuvzdornejšie odrody, ako napríklad 'Taihaku' alebo 'Royal Burgundy'. Stromy by sa mali vysádzať na chránených miestach, aby sa zabránilo poškodeniu mrazom.

Starostlivosť a prerezávanie

Japonské čerešne si nevyžadujú intenzívnu starostlivosť, ale treba mať na pamäti niekoľko dôležitých bodov. Po prvé, neodporúča sa pravidelný rez, pretože rany môžu byť vstupnou bránou pre patogény. Ak je to nevyhnutné, prerezávanie by sa malo vykonať opatrne a okamžite ošetriť záhradníckou masťou alebo fungicídom. Takisto je dobré odstrániť všetky odrasty, ktoré sa objavia na kmeni.

Výsadba japonských čerešní v záhrade

Tieto rastliny vyzerajú skvele vo veľkých aj malých záhradách. Môžete ich vysádzať jednotlivo a vytvoriť tak pôsobivé solitéry alebo v skupinách a vytvoriť tak malebný špalier. Dôležité je vhodne zvoliť miesto výsadby.

Výber správnej odrody

Pred výsadbou japonskej čerešne sa oplatí premyslieť, akú odrodu si vybrať. Ak sa obávate chladných zím, vyberte si odolnejšie odrody, ako napríklad 'Taihaku' alebo 'Royal Burgundy'. Ak dávate prednosť stromom s kompaktnou, stĺpovitou korunou, dobrou voľbou je 'Amanogawa' alebo 'Taihaku'. Milovníci plných, ružových kvetov by zasa mali zvážiť 'Kanzan' alebo 'Kiku-shidare-zakura'.

Optimálny čas výsadby

Japonské čerešne je najlepšie vysádzať na jar alebo začiatkom jesene. Mladé stromčeky tak budú mať čas prispôsobiť sa novému prostrediu pred príchodom zimy alebo plného leta. Odporúča sa vybrať stromčeky vysoké približne 1,5 až 2 metre, ktoré sa rýchlo zakorenia a začnú rásť.

Výsadba a starostlivosť o mladé stromčeky

Pri výsadbe japonskej čerešne nezabudnite vykopať jamu s priemerom približne 1 meter a dostatočne hlbokú na veľkosť koreňového balu. Potom umiestnite strom do jamy, rozprestrite korene a opatrne zasypte zeminou. Je dôležité, aby bol krčok tesne pod povrchom pôdy. Po zasadení je dobré stromček výdatne zaliať a uvoľniť pôdu okolo kmeňa, aby sa uľahčil vývoj koreňov.

V prvých rokoch potrebujú mladé stromy pravidelnú zálievku, najmä v období sucha. Je tiež dobré používať mulčovanie, aby sa šetrila pôdna vlhkosť a obmedzil rast buriny. Počas prvých 2 až 3 rokov by sa mal kmeň chrániť aj pred mechanickým poškodením.

Starostlivosť o dospelú japonskú čerešňu

Keď japonská čerešňa dosiahne vek 5-6 rokov a udomácni sa na novom mieste, jej nároky na starostlivosť sa výrazne znížia. Je však potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých bodov, aby ste sa mohli tešiť z jej nádherného kvitnutia.

Strihanie koruny a starostlivosť o ňu

Ako už bolo spomenuté, japonské čerešne nemajú rady pravidelné strihanie. Len ak sú konáre poškodené alebo je potrebné mierne preriediť korunu, malo by sa to urobiť veľmi opatrne. Rany by sa mali okamžite ošetriť záhradníckou masťou alebo fungicíd. Systematicky by sa mal odstraňovať aj každý výrastok, ktorý sa objaví na kmeni.

Hnojenie a zavlažovanie

Japonské čerešne nevyžadujú intenzívne hnojenie. Na zabezpečenie potrebných živín stačí na jar aplikovať viaczložkové hnojivo. V období sucha je potrebné stromy pravidelne zalievať, najmä mladšie exempláre.

Ochrana pred chorobami a škodcami

Hoci sú japonské čerešne pomerne odolné voči chorobám a škodcom, oplatí sa dávať pozor na niekoľko hrozieb. Môžu trpieť hubovými chorobami, ako je monilióza alebo pleseň sivá, preto sa oplatí stromy sledovať a v prípade potreby použiť správne prípravky na ochranu rastlín. Okrem toho môžu stromy napadnúť mšice, roztoče alebo kôrovce, ktoré si vyžadujú vhodné ošetrenie.

Objavte čaro japonskej čerešne

Ako využiť japonskú čerešňu v záhrade?

Japonská čerešňa je skutočnou ozdobou každej záhrady. Jej výnimočné dekoratívne vlastnosti umožňujú vytvárať mnohé zaujímavé aranžmány.

  • Čerešňa, ako solitér - osamelo vysadená japonská čerešňa sa stáva nápadným solitérom, ktorý upúta pozornosť každého návštevníka. Odporúča sa zvýrazniť jej krásnu, rozložitú korunu a zabezpečiť stromu dostatok priestoru na voľný rast.

  • Čerešňový špalier - ešte veľkolepejší efekt dosiahnete, ak vysadíte niekoľko odrôd japonských čerešní vedľa seba a vytvoríte malebný špalier. Vďaka rôznorodosti tvarov korún a farieb kvetov bude celý rad stromov vyzerať veľmi nápadne, najmä keď kvitnú.

  • Čerešňa v japonskej záhrade - neodmysliteľný prvok záhrady v tomto štýle. Výborne sa komponuje s ďalšími charakteristickými rastlinami, ako sú azalky, rododendrony alebo tvarované kríky. Potom vytvára harmonickú, orientálnu kompozíciu.

Nech už sa rozhodnete použiť japonskú čerešňu vo svojej záhrade akokoľvek, určite sa vo vašej záhrade postará o skutočný dojem, najmä počas jarného obdobia kvitnutia. Stačí sa o ňu správne starať a odvďačí sa vám jedinečnou dekoratívnou výstavou.

Zverejnené: 01 aug 2024
Prehľadov: 599
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier