0

Jarná starostlivosť o ruže

Čím hnojiť ruže na jar, aby rástli zdravo a sviežo kvitli

Luxusná ružová záhrada je snom každého záhradníka. Kríky by mali byť nielen zdravé, ale aj bujne kvitnúť počas celého leta až do jesenných mrazov.

Jarná starostlivosť o ruže

Tri hlavné živiny pre ruže, tri základy ich zdravia a vitality, sú dusík, fosfor a draslík. Ruže ich môžu získať z hotových minerálnych hnojív aj zo záhradných organických látok. Každý typ hnojiva má svoje výhody a nevýhody. Najlepšou voľbou je použiť kombináciu oboch.

Najprv však zistíme, ako hnojivo funguje, čo obsahuje a aký má vplyv na pôdu a ružové kríky.

Dusík, fosfor, draslík – čo ruže potrebujú?

  • Dusík - prispieva k rastu zelenej hmoty. Jeho prebytok stimuluje rast nových výhonkov na úkor kvitnutia: získame silný zelený krík s malými nevýraznými kvetmi.
  • Fosfor - prospieva koreňovému systému, podporuje dozrievanie výhonkov a je nutný pre nasadenie púčikov a bujné kvitnutie.
  • Draslík - pomáha spevniť stonky, pripravuje kríky ruží na úspešné prezimovanie.

Čo chcú ruže - minerálne alebo organické hnojivo?

Jarná starostlivosť o ruže

Minerálne hnojivá (NPK v rôznych pomeroch) obsahujú ďalšie užitočné stopové prvky a sú veľmi vhodné na použitie a môžu sa používať aj na aplikáciu postrekom na listy.

Predávajú sa nielen v tekutej forme, ale aj vo forme peliet, z ktorých sa živiny uvoľňujú postupne vplyvom svetla, vlhkosti a vzduchu. Minerálne hnojivá však môžu zasoliť záhradnú pôdu a brániť rozvoju koreňového systému rastlín. Aplikujú sa iba na vlhkú pôdu, aby nedošlo k spáleniu koreňov.

Organické hnojivá nepoškodzujú štruktúru pôdy, ale sú náročnejšie na prípravu a použitie. Patrí sem dekompostovaný organický odpad, kompost, celulóza (piliny a seno), rašelinová štiepka, drevný popol, guáno, dekompostovaná tráva atď. Humus priťahuje dážďovky, ktoré uvoľňujú a prevzdušňujú pôdu a zlepšujú výmenu vzduchu. Organické látky sa používajú počas rastu a vývoja ružových kríkov, ale nikdy nie pri príprave na zimovanie.

Ruže na jar hnojíme vyváženým spôsobom:

  • Prvé hnojenie sa vykonáva v apríli v období pučania. V tejto dobe ruže potrebujú dusíkaté hnojivá. Ak hovoríme o organickej hmote, potom sa pod každý krík môže pridať 100 gramov guána alebo 300 gramov zrelého kompostu či hnoja. Alebo zriedime 30 gramov minerálneho hnojiva - napríklad dusičnanu amónneho - na 10 litrov vody.
  • Druhé prihnojenie nasleduje v máji, v štádiu rastu výhonkov. V ekologickom hospodárení sa používa maštaľný hnoj v množstve 3-4 l na krík. Z minerálnych hnojív vyberte kombináciu dusičnanu amónneho (10-15 g), draselnej soli (15-20 g) a dvojitého superfosfátu (30 g).
  • Tretí aplikácia sa odporúča na začiatku leta, v období objavenia sa púčikov. Používame draselno-fosforové hnojivá. Medzi organické látky patrí nálev z kravského alebo slepačieho hnoja. Minerálne hnojivá: dusičnan amónny alebo draselný (15-20 g na m2), superfosfát (30-40 g na m2), síran draselný (10-15 g na m2). V tomto čase odporúčame kríky postriekať roztokom chelátu horčíka a železa, prvkov, ktoré ružiam chýbajú v každej záhrade. Najvhodnejšie je aplikovať postrek cez deň pri zvýšenej oblačnosti alebo večer po západe slnka.

Teraz, keď už viete, ako, kedy a prečo hnojiť ruže, navštívte katalóg GradinaMax a v kategórii hnojív vyberte ten správny prípravok pre vašu záhradu.

Dôležité pravidlá pri používaní organických hnojív:

  • Zrieďte slepačí hnoj vodou v pomere 1:20 a nechajte ho lúhovať minimálne 5 dní.
  • Kravský hnoj sa zriedi vodou 1:10, vylúhuje a znova sa zriedi vodou 1:2.
  • Organické hnojivá sa môžu aplikovať len pri teplote nad nulou, ak ste si istí, že sa neočakávajú ďalšie nočné mrazy.
  • Pri použití organických hnojív je nutné primerané dávkovanie. Vysoká koncentrácia spáli korienky a ružiam ublíži. Lepšie je menej, ale častejšie.
Zverejnené: 03 apr 2023
Prehľadov: 236
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier