0

Ako sa správne starať o odrody ruží Kordes

Keď sa Wilhelm Kordes narodil do rodiny námorníkov a rozhodol sa pestovať ruže, jeho rodina jeho rozhodnutie hneď nepodporila. Teraz, o 150 rokov a 5 generácií neskôr, sú ruže z tejto nemeckej škôlky známe po celom svete ako jedny z najlepších ruží pre chladné podnebie. 

Ruže Kordes sú odolné voči chorobám, mrazuvzdorné a dlho kvitnúce. Každých sedem rokov predstavuje škôlka nový hybrid. Povieme vám o spôsoboch ich pestovania, histórii vzniku a zvláštnostiach starostlivosti.

Ako sa správne starať o odrody ruží Kordes

Ako sa to stalo?

Škôlka Kordes Rosen bola založená v 19. storočí v Nemecku. Jej zakladateľ Wilhelm Kordes bol považovaný za popredného odborníka v oblasti ruží. Šľachtiteľ sa zaoberal krížením anglických a francúzskych odrôd a vytváral nové hybridy, ktorých kvalita sa posudzovala na základe viacerých parametrov:

  • farba,

  • veľkosť,

  • forma,

  • čas kvitnutia,

  • odolnosť voči infekcii,

  • vôňa.

Po smrti zakladateľa pokračovali vo firme jeho synovia. V súčasnosti spoločnosť vlastní piata generácia rodiny Cordesovcov a jej výrobky sa predávajú v 30 krajinách sveta. Škôlka je známa svojimi exkluzívnymi odrodami a výsadbovým materiálom najvyššej kvality.

Škôlka každoročne vypestuje viac ako milión nových rastlín a každých sedem rokov uvedie na trh nový hybrid.

Spoločnosť Kordes zaviedla koncept ruží ADR, nemeckej normy kvality, ktorá zaručuje odrodové a iné vlastnosti sadeníc. Odrody, ktoré prešli touto certifikáciou, majú vysokú prirodzenú odolnosť voči chorobám a môžu sa pestovať bez pesticídov.

Ako sa správne starať o odrody ruží Kordes

Vynikajúca zimná odolnosť

Charakteristickou črtou hybridov Kordes je ich vysoká zimovzdornosť. Všetky boli získané v chladnom podnebí Nemecka. Európski záhradníci sa ľahko spriatelia s každou ružou z tejto skupiny.

Pestovatelia Kordes si dali ambiciózny cieľ vytvoriť rastliny odolné voči bežným chorobám. Podarilo sa im to, o čom svedčia pozitívne ohlasy zákazníkov. Vďaka schopnosti ruží Kordes bez problémov rásť a kvitnúť v severných zemepisných šírkach sa stali obľúbenými v mnohých častiach sveta. Rastliny sa ľahko prispôsobujú rôznym podmienkam a znášajú všetky vrtochy počasia.

Silné kríky

Hybridy Kordes sú veľké, so silnými stonkami a úhľadne tvarovanými froté kvetmi. Väčšina veľkokvetých ruží sú schopné kvitnúť opakovane, pričom zaujmú svojimi žiarivými farbami až do prvých mrazov. Ruže z tejto skupiny možno od ostatných odlíšiť nielen podľa farieb, ale aj podľa listov - sú veľké a majú charakteristický lesklý lesk.

Ako sa správne starať o odrody ruží Kordes

Kvety

Táto skupina zahŕňa hybridy všetkých farieb a odtieňov, kvitnúce jednotlivými kvetmi a kvetenstvami. Niektoré druhy dokážu meniť farbu v závislosti od stupňa otvorenia okvetných lístkov. Priemer otvoreného kvetu môže dosiahnuť až 12 cm.  Dĺžka stonky je až 80 cm. Väčšina odrôd je vhodná na rezanie. Mnohé majú veľmi príjemnú vôňu.

Ako pestovať

Odrody Kordes sú mimoriadne univerzálne a vhodné na rôzne účely:

  1. Dekoratívne záhrady: Ruže Kordes sú krásne a dostupné v rôznych farbách, čo z nich robí vynikajúcu voľbu pre dekoráciu záhrady.
  2. Pestovanie v nádobách: Niektoré odrody ruží Kordes sú ideálne na pestovanie v nádobách alebo na balkónoch.
  3. Rezanie kvetov: ruže Kordes majú dlhé stonky a krásne kvety, ktoré sa dajú použiť na kytice a dekoráciu interiéru.
  4. Zabezpečenie (hedging): Niektoré odrody ruží Kordes sú husté a dobre sa rozrastajú, takže sú vynikajúcou voľbou pre živé ploty.
  5. Dekoratívne záhony: Kordesové ruže možno vysádzať v skupinách na záhonoch a vytvárať tak pôsobivé kompozície.

Ruže Kordes vám umožnia premeniť váš záhradný pozemok na rajský kút plný žiarivých farieb a čarovnej vône.

Výsadba

Najlepšie je vysádzať ruže v máji, pretože pôda je už úplne prehriata a nehrozí, že by sa vrátili mrazy. Sadenice s uzavretým koreňovým systémom možno vysádzať počas celého leta. Pôda by mala byť mierne kyslá.

Pokyny krok za krokom:

  1. Vykopte 50 cm hlbokú jamu.

  2. Na dno nasypte zmes zeminy zo zeminy, piesku a organického hnojiva.

  3. Uložte odrezky do jamky a zasypte ich úrodnou pôdou. Miesto štepenia by malo byť 2-3 cm pod úrovňou pôdy.

  4. Pôdu dobre utužte a zalejte.

Ruža ľahko zakoreňuje a na jej úspešné vysadenie nie sú potrebné žiadne špeciálne zručnosti. Stačí sadenicu zalievať dvakrát týždenne teplou vodou, pričom dávajte pozor, aby sa kvapky nedostali na listy.

Starostlivosť

Prvé hnojivo použite na jar nasledujúceho roka. Použite dusíkaté hnojivo, aby mladá rastlina rýchlo vyrástla do veľkého kríka. Keď sa začnú tvoriť púčiky, odporúča sa použiť kombinované minerálne hnojivo, ktoré zabezpečí bohaté a bujné kvitnutie.

Zloženie pôdy

Ruže majú rady priedušnú pôdu. Pôda by sa mala po každom zalievaní alebo dažďoch kypriť a udržiavať bez buriny. Pôda by sa mala kypriť do hĺbky maximálne 5 cm, pretože korene môžu byť blízko povrchu. Mulčovaním sa zbavíte buriny - vrstva organickej hmoty zabráni tvorbe hustej kôry, udrží pôdu vlhkú a zlepší tepelné podmienky. Ako mulč sa môže použiť slama alebo kompost. Keď organická hmota skvasí, vyplňte ju novým mulčovaním.

Prerezávanie a zimný kryt

V prvom roku vyrastie zo sadenice niekoľko nových výhonkov, ktoré však do jari neodstrihávajte. Po zime uvidíte, ktoré výhonky dobre prezimovali - tie ponechajte, ostatné odrežte. Pri strihaní sa snažte dať kríku pyramídový tvar. Kordové ruže znesú teploty až do -30 °C, takže na zimu nepotrebujú úkryt.

Povedzte nám v komentároch o odrodách ruží, ktoré dobre rastú vo vašej záhrade. S akými problémami ste sa stretli vo svojej ružovej záhrade?

Zverejnené: 31 máj 2024
Prehľadov: 1172
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier