0

Záhrada v lesnom štýle: prírodný šarm a absolútna prirodzenosť

Záhradný dizajn v lesnom štýle si čoraz viac vyberajú ľudia, ktorí sa chcú dostať preč zo života veľkomesta a ponoriť sa do krásy prírodnej krajiny. Obľúbenosť reliktného štýlu z roka na rok rastie, za dôležitú výhodu možno považovať voľný rast stromov, kríkov a tráv, ktoré prakticky nevyžadujú zásahy a úpravy. Každým rokom sa umelý les stáva prirodzenejším a individuálnejším. Ako správne urobiť kútik divokej prírody na pozemku – čítajte v tomto článku.

Vlastnosti lesného štýlu v krajine záhrady

Záhrada v lesnom štýle vytvára ilúziu prvotnej prírody, napodobňuje reliktné krajiny, ktorých sa nedotkla ľudská ruka.
Tento štýl má mnoho funkcií a výhod.
Na vytvorenie kompozície je zvyčajné používať takmer celú plochu pozemku, s výnimkou oblastí, kde sú inštalované odľahlé lavičky, altánky alebo pavilóny. Záhradné stavby sú čo najviac skryté za rastlinami. Od geometrického betónu alebo dláždených ciest, rozsiahlych kvetinových záhonov, trávnikov veľkej plochy bude potrebné odstúpiť.
Na vytvorenie lesnej záhrady sa vyberajú prírodné materiály: drevo alebo kameň organicky zapadajú do prírodnej krajiny. Dekoračné prvky sú v tomto prípade zdôraznené prírodnými materiálmi. Drevo s teplou, živou textúrou sa používa na výrobu malých architektonických foriem a domáceho nábytku na dekoráciu interiéru. Kameň nesie náročnú úlohu vytvárať akcenty v kompozícii.
Lesná záhrada neakceptuje priame uhly, je navrhnutá bez symetrických kompozícií vytvorených na základe geometrických tvarov. Cestičky sú navrhnuté kľukaté, úzke, pohodlné. Povrch cestičiek je posypaný drvenou kôrou, drevnou štiepkou, pieskom, drveným posypom alebo iným prírodným materiálom. Pri usporiadaní cestičiek stojí za to odstúpiť od obrubníkov z betónových alebo kamenných materiálov. Okraj cestičiek môže byť ozdobený plazivými rastlinami, ktoré vizuálne jemne oddeľujú pešiu časť od zvyšku záhrady.
Na mieste určenom pre lesnú záhradu sú v maximálnej možnej miere ponechané prírodné rastliny, existujúce stromy a kríky, trvalé trávy, ktoré dopĺňajú krajinu vhodnými plodinami s kontrastnými listami alebo ihličím, zvýrazňujú akcenty a hlavné výsadby. Pri výbere listnatých plodín je dôležité zvážiť vzhľad rastlín v zime, krajina by mala byť malebná kedykoľvek počas roka.
Výber rastlín je veľmi dôležitá záležitosť, dôležité je dosiahnuť prirodzenosť vytvorenej krajiny. Vysadené kríky nakoniec tvoria prirodzené húštiny, kvety sa vysádzajú vo forme lúk alebo pevných polí, ako na okraji lesa.
Nádrže majú v lesnej záhrade mimoriadny význam, pričom nejde o geometricky upravené pravouhlé alebo štvorcové bazény, ale prirodzenejšie pôsobia prírodné potoky, pramene, vodopády, nádrže s rozdielmi vodnej hladiny, čo je dosiahnuté prirodzenou topografiou lokality.
Plochý les vyzerá monotónne, ak je reliéf pozemku rovnomerný, môžete umelo vytvoriť ilúziu výškového rozdielu, vybaviť skalnaté kopce skaliek výsadbou vhodných prírodných rastlín. Suché prúdy н kameňov vyzerajú elegantne, takéto kompozície môžu dodať lesnému kútiku ďalšie čaro.
Jednoduchá starostlivosť o výsadbu – tento aspekt nemá veľký význam najmä pre zaneprázdnených záhradkárov. Rastliny a trávy nadobudnú každý rok prirodzenejšiu podobu bez veľkého ľudského úsilia.

Záhrada v lesnom štýle: prírodný šarm a absolútna prirodzenosť

Úrovne lesnej záhrady

Na vytvorenie prirodzeného obrazu lesa na pozemku je potrebné vysadiť niekoľko vrstiev rastlín. Zvyčajne stačí sedem druhov.

Stromy

"Stromové kultúry sú štrukturálnym základom lesa. Práve tieto rastliny nastavujú vo vytvorenej kompozícii zvláštne kombinácie. Môžete použiť ihličnaté alebo listnaté plodiny, vhodné je vyberať odrody s rôznou siluetou, tvarom koruny, farbou ihličia či listov. Aj vzácna farba kôry v listnatých rastlinách, najmä v zime, dokáže premeniť les, vniesť do kompozície priestorovú ľahkosť a vzdušnosť.
Rada! Nepokúšajte sa transplantovať stromy zo skutočného lesa do záhrady - dospelé ihličnany zle znášajú transplantáciu. Do kompozícií sa odporúča zahrnúť kultivary stromov, ktoré nie sú náchylné na chaotický rast. Teraz je v škôlkach veľa takýchto odrôd.
Elegantný kompaktný sitkanský smrek Aurea so zlatým ihličím; bujný okrúhly kanadský smrek Alberta Globe s dlhými ihlami jasne zeleného odtieňa, štíhly kanadský smrek Sanders Blue klasický tvar s modrými ihličkami - to sú niektorí veľkolepí predstavitelia ihličnanov na zdobenie lesnej záhrady.
Španielske a kórejské jedle s úžasnými púčikmi sú špeciálnym akcentom na vytvorenie nádherného kúta. Na pozemku je vhodné vysadiť viacfarebné borievky s rôznym tvarom koruny.
Z listnatých stromov v lese harmonicky pôsobí lieska, okrasná jabloň, čremcha, ostružiník, kalina, buk.

Kríky

Najväčšou skupinou rastlín, ktoré tvoria lesný masív, sú kríky. Môžu sa použiť na zónovanie plôch, vytvorenie kostrového rámca, húštiny alebo bujných závesov, na zdôraznenie zvislých vrcholov. Pri výbere plodín na výsadbu je dôležité uprednostniť k rastlinám odolným voči tieňu, ako sú: tis, cezmína, snežienka, tavolníkovec, pretože musia rásť v tieni vysokých stromov.
Z ovocných a okrasných kríkov sa dajú vytvoriť originálne kompozície z divokej ruže, orgovánu, tavoľníka, malín a černíc. Zahrnutie zimolezu do kompozície vytvorí úžasný kútik s rozkošnými kvetmi a zrelé bobule vytvoria v lese novú atmosféru.

Trvalky

Pod úrovňou kríkov sa vysádzajú trvalky, ktoré môžu rásť aj pri nedostatku osvetlenia. Prvenstvo tu majú paprade. Rozloženie elegantných zakrivených listov s vyrezávanými listami vytvorí na úpätí prísnych stromov jasný akcent. Brčál, astilba a bergénia dobre rastú aj v čiastočnom tieni. Elegantné farebné metliny astilby dodajú spestrenie monotónnosti zelených stromov. Pre vytvorenie ľahkosti a prirodzenosti sa trvalky nevysádzajú v celom rade, na oživenie lesnej výsadby stačí len pár ťahov. Niekoľko kríkov vresov zasadených pri nohách vysokého smreka dodá lesnému obrazu priestrannosť a jemnú eleganciu.
Existuje ďalšia skupina rastlín, bez ktorých je ťažké vytvoriť lesnú rozprávku - sú to pôdopokryvné rastliny. V panenskom lese je celá pôda pokrytá machom alebo kobercom zimovzdorných trvaliek. Pri plánovaní lesnej záhrady môžete na povrch pôdy vysadiť pýr plazivý, žeruchu, pľúcnik, hluchavku, fialku - tieto rastliny pomôžu dať chodníkom a cestičkám prirodzený vzhľad. Výsadby jahôd drobnoplodých, iskerníka prudkého, pajahody, pelargónie záhradnej, mäty, pamajorana, saturejky vyzerajú ako originálny koberec.

Záhrada v lesnom štýle: prírodný šarm a absolútna prirodzenosť

Okraj v záhrade

V každom lese sú okraje porastené trávou a poľnými kvetmi. Pri vytváraní umelo vytvorenej lesnej záhrady na okrajoch sa odporúča vysiať trávne zmesi s trvalkami a jednoročnými kvetmi, maurský trávnik je dokonalý - hlavne aby ste to neprehnali, vyhnite sa vytvoreniu hustej trávnatej stuhy.
Na začiatku jari, keď bylinky ešte spia, cibuľové rastliny pomôžu dodať záhrade sviežosť a originalitu. Rozptýlenie drobných krokusov ohlási blížiacu sa jar už v marci. Vyzerá originálne v dekorácii lesa tavolín, snežienka, scila.
Na okraji pri úpätí stromov môžete vysadiť mycélium húb – to dodá lokalite prirodzenú originalitu.

Dizajn vodojemov

Na brehoch lesných vodojemov sa vysádza praslička riečna, puškvorec obyčajný, kosatec nepravý, pontederia. Na brehu sa výborne cítia bujné paprade a močiarne nezábudky.

Záhrada v lesnom štýle: prírodný šarm a absolútna prirodzenosť

Klenba lesného porastu nie je úplná bez lián

V starých lesoch sa liany dvíhajú po kmeňoch stromov a dodávajú rozprávkovosť a pôvab, na upravenom mieste môžete napodobniť kútik prírody aj tým, že pod stromy vysadíte brečtan, pavinič, pohánka, červotoč, aristolochiu. Liány zjemnia prísne vertikálne línie stromov, vytvoria efektný malachitový baldachýn. Na jeseň vytvoria svetlé listy paviniča na záhradnom pozemku jasný akcent.

Záhrada v lesnom štýle: prírodný šarm a absolútna prirodzenosť
Záhradu v lesnom štýle nemožno vytvoriť za jeden rok, ale tento počin je fascinujúci a vzrušujúci – je čas snívať a kresliť plány.

Zverejnené: 14 dec 2022
Prehľadov: 551
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier