0

Vytvorte si exotickú oázu na vlastnej terase - nový trend!

Čoraz viac ľudí hľadá únik z ruchu mesta a chce si vytvoriť vlastnú oázu pokoja. Nie je preto prekvapením, že trend exotických terás získava na popularite. Hoci sa donedávna zdalo, že pestovanie tropických rastlín u nás nie je možné, klimatické zmeny a zvyšujúca sa dostupnosť odolných druhov túto situáciu zmenili. Teraz si každý z nás môže na vlastnú terasu priniesť kúsok vzdialenej krajiny a vytvoriť si tak jedinečný priestor na relaxáciu a oddych.

Prečo sú u nás exotické balkóny a terasy také obľúbené? Aké rastliny by ste si mali vybrať do svojej súkromnej džungle? Ako sa o ne správne starať? Tu je niekoľko tipov!

Vytvorte si exotickú oázu na vlastnej terase

Prečo si exotické terasy získavajú na popularite?

Záujem o pestovanie exotických rastlín na terasách možno vysvetliť viacerými faktormi. Jedným z najdôležitejších je nepochybne postupné otepľovanie klímy, vďaka ktorému sú atmosférické podmienky v našej krajine čoraz priaznivejšie pre mnohé druhy, ktoré sa donedávna považovali za príliš chúlostivé pre premenlivé počasie v našom pásme.

Rovnako dôležitá je aj rastúca potreba spojiť sa s prírodou a vytvoriť v našich domovoch relaxačné, zelené akcenty. Žijeme hektický život, často v mestských, betónových priestoroch, kde ľudské oko túži po tom, aby sa zdržalo na niečom zelenom. Náš vlastný zelený kútik sa stáva nielen estetickým doplnkom, ale aj oázou pokoja, v ktorej sa môžeme zregenerovať. Exotické rastliny svojou neobyčajnou krásou a schopnosťou vytvoriť jedinečnú atmosféru do tohto trendu dokonale zapadajú.

Pre mnohých ľudí môže byť pestovanie exotických rastlín koníčkom, ktorý im umožňuje rozvíjať vášeň pre záhradníctvo a experimentovať s rôznymi druhmi. Je to tiež príležitosť učiť sa a objavovať fascinujúce aspekty sveta rastlín.

Vytvorte si exotickú oázu na vlastnej terase

Ako vytvoriť vhodné podmienky pre exotické rastliny na balkóne alebo terase?

Pestovanie exotických rastlín na terase alebo balkóne môže byť kvôli podnebiu výzvou. Môžete však úspešne vytvoriť vhodné podmienky pre zdravý rast a prosperitu týchto rastlín. O to sa oplatí postarať vopred, ešte pred výsadbou.

  1. Vytvorte si na balkóne alebo terase odľahlé kúty, ktoré udržia vaše rastliny v teple. Môžete použiť mreže, pergoly alebo špeciálne kryty či slnečníky.

  2. Vyberte si rastliny, ktoré dobre znášajú meniace sa poveternostné podmienky a prežijú chladnejšie mesiace. Rastlinám, ktoré sú veľmi citlivé na nízke teploty, by ste sa mali vyhnúť. Ak sa rozhodnete pre takúto odrodu, nezabudnite ju na zimu preniesť do interiéru.

  3. Vyberte vhodné kvetináče, ktoré zabezpečujú dostatočnú drenáž a nebránia koreňovému dýchaniu rastlín. Nádoby by mali byť dostatočne veľké, aby poskytovali rastlinám dostatok priestoru na rast.

  4. Použite vhodné médium pre pestovanie exotických rastlín. Môžete použiť špeciálnu zmes pre tropické rastliny, ktorá rastlinám poskytne správnu vlhkosť a výživu.

  5. Nezabudnite, že exotické rastliny potrebujú veľa svetla. Uistite sa, že vaša terasa alebo balkón majú dostatočné osvetlenie. Umiestnite rastliny na miesto, kde budú mať každý deň prístup aspoň k niekoľkým hodinám denného svetla.

  6. Zabezpečte správnu teplotu na terase alebo balkóne. Exotické rastliny zvyčajne uprednostňujú teplotu, preto ich nevystavujte prílišnému vetru alebo nízkym teplotám, najmä počas chladnejších mesiacov.

  7. Exotické rastliny často potrebujú vysokú vlhkosť. Vlhkosť vzduchu na terase alebo balkóne môžete zvýšiť pravidelným polievaním rastlín, použitím zvlhčovačov vzduchu alebo umiestnením rastlín na stojany s vlhkým štrkom alebo kamienkami.

  8. Pravidelne kontrolujte rastliny na prítomnosť škodcov a chorôb. V prípade potreby použite vhodné prípravky na ochranu rastlín.

  9. Rastliny zalievajte, hnojte a zastrihávajte, aby boli zdravé a v dobrom stave. Na okrasné kvety používajte hnojivo pre kvitnúce rastliny od jari do konca leta.

Vytvorte si exotickú oázu na vlastnej terase

Pomocou týchto tipov vytvoríte tie správne podmienky pre pestovanie exotických rastlín na vašej terase či balkóne. Nezabudnite však, že každá rastlina môže mať svoje vlastné požiadavky, preto je dôležité prispôsobiť starostlivosť konkrétnemu druhu, ktorý ste si vybrali.

Najzaujímavejšie rastliny pre exotickú terasu

Aj keď sa donedávna zdalo pestovanie exotických rastlín v našich klimatických podmienkach nemožné, v súčasnosti máme na výber stále viac druhov, ktoré môžu úspešne ozdobiť vašu terasu. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť bližšie:

  • Bambus je jednou z najobľúbenejších exotických rastlín, ktoré sa v našich klimatických podmienkach cítia dobre. Sú cenené pre svoj rýchly rast, krásne zelené listy a jednoduchú starostlivosť. Aby ste im poskytli optimálne podmienky, oplatí sa bambusy vysádzať na chránených miestach s dobre odvodnenou pôdou. Vyžadujú si pravidelné zavlažovanie.

  • Mučenka je jednou z najzaujímavejších exotických rastlín do záhrad a balkónov. Nie je odolná voči mrazu. V lete krásne kvitne, ak jej poskytnete teplé, chránené a slnečné miesto. Pri výsadbe vytvorte na dne kvetináča drenáž. Potrebuje miernu zálievku a pravidelné hnojenie hnojivom pre kvitnúce rastliny.

    Vytvorte si exotickú oázu na vlastnej terase

  • Eukalyptus - jeho listy vydávajú príjemnú vôňu, ktorá zároveň odpudzuje komáre. Treba im zabezpečiť slnečné miesto a priepustný substrát. Sú pomerne citlivé na mráz, preto by sa v chladnejších mesiacoch mali premiestniť do interiéru alebo dobre chrániť vonku.

  • Ibišek je známy svojimi veľkými, farebnými kvetmi, ktoré môžu mať rôzne tvary. Tieto rastliny potrebujú veľa svetla, aby dobre rástli a kvitli. Umiestnite ich preto na miesto, kde budú mať prístup aspoň k 6-8 hodinám denného svetla. Pravidelne ich zalievajte a poskytnite im úrodný, ale priepustný substrát.

    Vytvorte si exotickú oázu na vlastnej terase

  • Banánovníky môžu dodať terase tropický nádych. Sú odrody, ktoré dokážu prežiť aj našu zimu. Banánovníky vyžadujú slnečné a chránené miesto a úrodnú pôdu. Potrebujú pravidelné hnojenie, aby sa podporil ich rýchly rast. Na zimu je potrebné rastlinu premiestniť do interiéru.

Premýšľajte o príslušenstve

Vytvorenie exotickej atmosféry na balkóne alebo terase je skvelý spôsob, ako vytvoriť relaxačnú atmosféru. Pri výbere nábytku si vyberte ratan alebo bambus, ktoré sa k tomuto štýlu dokonale hodia. Farebné vankúše, lampáše a svetelné girlandy dodajú priestoru útulnosť a kúzlo, najmä večer. Tropické dekoratívne akcenty, ako sú figúrky plameniakov alebo drevené sochy, navyše vnesú do priestoru jedinečný charakter. Paraván alebo bambusová zástena poskytne intimitu a ochranu pred vetrom, zatiaľ čo plážové doplnky dodajú dovolenkovú náladu. Zložením týchto prvkov dohromady si vytvoríte vlastné miesto v štýle rajského ostrova, kde môžete relaxovať a vychutnávať si pôžitky prírody.

Vytvorenie exotickej terasy je skvelou príležitosťou, ako vyjadriť svoju individualitu a preniesť kúsok raja do svojho domova. Nech sa váš zelený kútik stane oázou pokoja, kde si môžete naplno oddýchnuť a utiecť od každodenných starostí. Veľa šťastia pri vytváraní vlastného tropického útočiska!

Zverejnené: 13 aug 2024
Prehľadov: 558
(Hlasov: 1, Rebríček: 3.0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    Odporúčané tovary
    podľa popularity
    • podľa ceny: zostupne
    • podľa ceny: vzostupne
    • podľa popularity
    • podľa novoty
    • podľa názvu
    Všetky série
    • Všetky série
    • Nové semená 2024
    • Novinky 2024
    • Okrasné kríky
    • Okrasné rastliny
    • Popínavé rastliny
    • Semená kvetov
    • Semená zeleniny
    • Super ponuka
    • Trvalé kvety
    Akcia
    Novinky
    Banánovník (Musa bajo), C7,5 obrázok 1
    0 recenzií
    Banánovník (Musa bajo), C7,5
    Počet v balení: 1 sad
    51.90 102.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 102.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Bambus Moontears PBR, C5 obrázok 2
    0 recenzií
    Bambus Moontears PBR, C5
    Počet v balení: 1 sad
    29.90 59.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 59.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Bambus Elias PBR, C5 obrázok 3
    0 recenzií
    Bambus Elias PBR, C5
    Počet v balení: 1 sad
    29.90 59.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 59.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Bambus Lolliloops PBR, C5 obrázok 4
    0 recenzií
    Bambus Lolliloops PBR, C5
    Počet v balení: 1 sad
    29.90 59.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 59.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Okra (Ibištek) jedlá Burgundy obrázok 5
    0 recenzií
    Okra (Ibištek) jedlá Burgundy
    Počet v balení: 2 g
    1.99 3.29

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 1.99 €

    Kúpiť
    Akcia
    Okra (Ibištek) jedlá Clemson Spineless obrázok 6
    0 recenzií
    Okra (Ibištek) jedlá Clemson Spineless
    Počet v balení: 1 g
    1.99 3.29

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 1.99 €

    Kúpiť
    Akcia
    Mučenka modrá obrázok 7
    0 recenzií
    Mučenka modrá
    Počet v balení: 0.2 g
    1.39 2.39

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 1.39 €

    Kúpiť
    Akcia
    Super ponuka! Ibištekové Trio, Sada 3 sadeníc obrázok 8
    0 recenzií
    Super ponuka! Ibištekové Trio, Sada 3 sadeníc
    Počet v balení: 3 sad
    13.90 29.70

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 13.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Ibištek Red heart, P9 obrázok 9
    0 recenzií
    Ibištek Red heart, P9
    Počet v balení: 1 sad
    4.90 9.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 4.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Ibištek Oiseau Blue, P9 obrázok 10
    0 recenzií
    Ibištek Oiseau Blue, P9
    Počet v balení: 1 sad
    4.90 9.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 4.90 €

    Kúpiť
    Akcia
    Ibištek Ardens, P9 obrázok 11
    0 recenzií
    Ibištek Ardens, P9
    Počet v balení: 1 sad
    4.90 9.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 4.90 €

    Kúpiť
    mc visa dhl dpd 123kurier