0

Vres v záhrade: vlastnosti a podrobnosti pestovania

Elegantné vresové kríky s hustým šupinatým olistením a jemnými zvončekovými kvetmi ozdobia každý jesenný záhon a mixborder, ohromia eleganciou a sofistikovanosťou. Vresy vyzerajú skvele vedľa poddimenzovaných ihličnatých kríkov a starostlivosť o tieto rastliny je približne rovnaká. Vždyzelené šupinaté listy zostávajú na kríkoch vresov aj v zime, čo vám umožňuje udržiavať kvetinové záhony v dekoratívnej podobe aj v chladnom období. Vres je predstaviteľom jedného monotypického rodu, ale obrovská škála odrôd s kvetmi rôznych farieb Vám umožňuje vytvorte originálnej kompozície z týchto rastlín v kvetinových záhonoch.


Hlavné výhody vresu: kvitnutie na jeseň, široké využitie v záhradnej úprave, jednoduchosť pestovania, dobrá zimná odolnosť. Existuje však niekoľko ďalších povinných požiadaviek poľnohospodárskej technológie, ktoré sa odporúčajú dodržiavať pri pestovaní tejto rastliny. 

Ako vyzerá vres

Všetky vresy sú vždyzelené nízke kríky, ich veľkosť dosahuje od 15 do 60 cm.


Rastlina môže v závislosti od odrody tvoriť rozľahlý krík plazivého typu, iné odrody sa vyznačujú štíhlymi vertikálnymi výhonkami. Šupinaté listy vresu sú malé, oceľovo sivej až tmavozelenej farby, husto pokrývajúce výhonky rastliny. Listy vresu pri trení nevydávajú žiadny charakteristický zápach. Farba zvončekovitých kvetov je pestrá, existujú odrody s čisto bielymi, lilavými, purpurovými, ružovými alebo karmínovými kvetmi. Kvety môžu byť jednotlivé alebo púčiky. Obdobím kvitnutia sú jesenné mesiace, no niektoré skoré odrody dokážu potešiť jemnými zvončekovitými kvetmi už koncom júla.

Vres: výsadba a pestovanie

Pre získanie jedinečného dekoratívneho zákutia záhrady s vresovcami sa odporúča dôsledne vykonávať všetky potrebné agrotechnické opatrenia.

Ak chcete v záhrade vytvoriť veľkolepý kútik vresoviska, mali by ste si vybrať slnečnú oblasť chránenú pred zaplavením podzemnou vodou a roztopenou vodou. Kultúra je náchylná na plesňové infekcie pri preplnenej výsadbe a prebytočnej vode v pôde. Pri nesprávne zvolenom mieste na pestovanie vresov (tieň, polotieň) môže byť kvitnutie slabé a krátkodobé.

Sadenice vresov sa vysádzajú od jari do polovice jesene, práce sa odporúča ukončiť asi mesiac pred prvým mrazom. Veľkolepé kompozície je možné získať výsadbou 9 až 15 sadeníc na 1 m². Skupina môže pozostávať z 20-30 rastlín. Je potrebné vziať do úvahy načasovanie kvitnúcich rastlín, aby vresoviská bolo malebné od polovice leta do jesene.


Dôležité! Pri výsadbe sa sadenice dodatočne neprehlbujú, odporúča sa venovať pozornosť hĺbke výsadby v škôlke.

V prírode dĺžka života vresov nepresahuje 25 rokov. V podmienkach umelo vytvorených kompozícií sa toto obdobie môže skrátiť v dôsledku nedodržania poľnohospodárskych postupov na pestovanie týchto nádherných rastlín, takže musíte byť pripravení na výsadbu nových rastlín, ktoré nahradia mŕtve.

Správna pôda: kľúč k úspechu pri pestovaní vresov

Áno, je pravda, že úspech pestovania vresov v záhrade závisí od správneho zloženia pôdy. Tieto rastliny potrebujú na úspešný rast kyslý substrát s pH 3,5 až 5,5. Pôda na výsadbu musí mať vysokú priepustnosť a strednú úrodnosť. V záhrade sa takáto pôda zvyčajne nenachádza, preto sa miesto pred výsadbou sadeníc vresov zušľachťuje pridaním kyslej rašeliny do pôdy, ako aj kompostu z ihličia a kôry ihličnatých stromov a piesku.

Ak pôdu v záhrade tvorí hustá hlina alebo ťažká hlina, vrchnú vrstvu pevninskej pôdy (do 30 cm) treba nahradiť vhodným substrátom. V oblastiach s vysokou hladinou podzemnej vody je potrebné nielen nahradiť časť pôdy v hornej vrstve, ale tiež zariadiť drenážny vankúš z kamienkov alebo keramzitu - takáto operácia zníži zvlhčenie koreňov vresu.

Do pripravenej pôdy sa odporúča pridať mykorízu pre vresovce, ktorá priaznivo pôsobí na stav koreňového systému rastlín a zväčšuje plochu absorbčnej plochy. Použitie mykorízy znižuje riziko ochorenia vysadených sadeníc vresov a zvyšuje odolnosť rastlín voči nepriaznivým podmienkam.

Po vysadení sadeníc vresu sa polievajú a povrch medzi rastlinami sa mulčuje ihličnatými ihličkami alebo borovicovou kôrou. Vresy tvoria plytký koreňový systém, ktorý pri nedostatočnej zálievke rýchlo vysychá. Nebezpečné je najmä presušenie vresov v horúcom lete, preto mulčovanie povrchu pôdy pod rastlinami pomáha zadržiavať vlahu a chráni vresy pred úhynom. Mulč z ihličia slúži zároveň na okyslenie záhradného substrátu.

Starostlivosť o vres

Starostlivosť o vres nie je zaťažujúca úloha, vyžaduje si však znalosť agrotechniky pestovania tejto rastliny.

  • Zalievanie. Pri starostlivosti o vresy je potrebné dodržiavať frekvenciu zalievania výsadieb, najmä v horúcom, dusnom lete. Už jedno zaschnutie môže značne poškodiť koreňový systém rastlín, ktorý leží blízko povrchu pôdy. Zavlažovanie vresových kríkov sa vykonáva podľa potreby, pričom je žiaduce vyhnúť sa striekaniu vody na korunu rastliny. Výsadby je vhodné ráno navlhčiť.
  • Hnojivá. Na kŕmenie vresov sa používajú iba špeciálne formulácie vytvorené výrobcami pre druhy, ktoré vyžadujú kyslú pôdu. Hotové formulácie sú plne vyvážené z hľadiska obsahu živín, vylučujú popáleniny koreňového systému pri aplikácii. Na prikrmovanie vresov sú vhodné hotové hnojivá pre vždyzelené ihličnany a rododendrony. Pod vresy sa odporúča pridávať krmivo od jari do polovice leta. Je lepšie zvoliť dlhodobo pôsobiace granulované hnojivá, ktoré sa aplikujú na jar.
  • Prerezávanie. Vresové kríky sa prerezávajú skoro na jar pred začiatkom toku miazgy. Počas tejto operácie sa odstráni sušené kvetenstvo, čím sa zachytí malá časť hlavného výhonku. Prerezávanie pomáha vytvárať harmonický tvar kríka a tiež zvyšuje intenzitu kvitnutia.

Dobrí susedia pre vres

Vres sa môže vysádzať v skupinových výsadbách, pričom sa berie do úvahy výška rastlín, pričom sadenice sa umiestnia do popredia kompozícií. Okrem toho je dôležité vybrať plodiny v susedstve, ktoré potrebujú kyslú pôdu. Vedľa vresov dobre rastú borievky, borovice, smreky, rododendrony a vresovce. Z bylín - kostrava Sinova, ostrica Buchananova, trstina piesočná. V blízkosti krásnych vresov vyzerajú paseky s dojímavými cibuľovitými a botanickými tulipánmi veľkolepo. Pôdopokryvné rozchodníky nielenže umocnia eleganciu vresov, ale pomôžu aj udržať vlahu v pôde.


Zverejnené: 01 dec 2022
Prehľadov: 514
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier