0

Stálezelená krása: ihličnany pre alpské skalky

Alpská záhrada s ihličnany vyzerá ako ostrov divočiny, ale zároveň zostáva mimoriadne dekoratívna - skutočný horský svah lemovaný stromami, len v miniatúrnej podobe.

Kamene krásne ladia s nízko rastúcimi borovicami, borievkami a stromami tui. Spoločne vytvárajú veľmi malebný efekt.

ihličnany pre alpské skalky

Ktoré ihličnany možno vysadiť na skalke?

Alpské svahy sa zvyčajne nachádzajú na otvorenom priestranstve, preto si vyberte odrody, ktoré dobre znášajú slnečné svetlo. Keďže rozmery kopca neumožňujú pestovanie ihličnanov ich prirodzenej veľkosti, vyberajú sa preň trpasličie formy. Bolo vyšľachtených mnoho miniatúrnych odrôd, medzi ktorými nájdete varianty s ihličím akejkoľvek farby. Kompaktné ihličnany rastú pomaly, takže kompozícia vydrží. Možno ich strihať, aby sa obmedzil ich rast alebo aby získali nezvyčajný tvar.

Výsadba a starostlivosť

Hlavným pravidlom pri výsadbe ihličnanov na skalku je, že nesmú byť umiestnené blízko seba. Každá rastlina musí byť dobre viditeľná z rôznych uhlov - len tak možno plne oceniť jej veľkolepý tvar. Ihličnany majú rôzne nároky na pôdu, vlhkosť a svetlo - aj to treba zohľadniť.

Existujú dva prístupy k výsadbe:

  • Vytvorte kontrasty - umiestnite vedľa seba rastliny rôznych tvarov, napríklad pyramídové a guľovité alebo krovité a pichľavé.

  • Plynulé prechody - vysadí sa viacero rastlín s rovnakým tvarom koruny, ale rôznych veľkostí. Napríklad 2-3 stĺpovité odrody rôznej výšky.

Pri výsadbe platí pravidlo, že pre malú skalku s rozlohou 5-6 m2 sú vhodné rastliny maximálne 50-60 cm vysoké. Rastliny vysoké až 150 cm vyzerajú dobre na veľkých skalkách s rozlohou niekoľko desiatok metrov štvorcových.

Dôležité. Pri nákupe ihličnanov by ste si mali vopred naplánovať, kde ich chcete vysadiť a s čím ich budete kombinovať. Len tak bude alpská záhrada vyzerať krásne a rastliny vysadené vedľa seba si budú rozumieť.

ihličnany pre alpské skalky

Jalovec

Trpasličie odrody jalovec môžu byť vysoké len 30 cm a sú ideálne pre malé alpské skalky. Mali by sa vysádzať vo vzdialenosti aspoň 50 cm od seba.

Pri výsadbe pridajte do jamky:

  • dva pozemky so záhradou,

  • jeden diel piesku,

  • jeden diel rašeliny.

Jalovce uprednostňujú slnečné stanovištia, ale treba dodržiavať rovnaké pravidlá ako pri okrasné kríky rastliny s prirodzene sfarbenou korunou môžu rásť v tieni, tie s exotickou a neštandardnou farbou môžu rásť len na slnku.

Jedľa

Najdôležitejšia vec pri výsadbe jedle je vykopať takú jamu, aby sa do nej korene mohli voľne vložiť. Tieto stromy môžu rásť v čiastočnom tieni a majú rady rozptýlené svetlo, preto ich možno vysádzať na severnej a východnej strane alpskej záhrady. Nízko rastúce odrody kórejskej jedle sú najvhodnejšie do alpína.

Pozemok pre jedle:

  • tri časti pozemku hradu,

  • jeden diel piesku,

  • jeden diel rašeliny.

Mladé jedle v zime netrpia ani tak chladom, ako skôr slnečnými lúčmi. Slnko je obzvlášť nebezpečné na konci zimy, keď začína vystupovať vysoko nad horizont - v tomto čase je lepšie stromček zakryť textíliou alebo nainštalovať ochrannú sieť. Spálené jedle zhnednú a strácajú svoju dekoratívnu hodnotu.

ihličnany pre alpské skalky

Smrek

Rôzne formy okrasných smrekov vyzerajú veľmi dobre na alpskej skalke. Miniatúrne odrody sú pomerne kompaktné a môžu byť vysadené 70 cm od seba.

Pre sadenice sa vykopú plytké jamky a korene sa zasypú zmesou:

  • záhradná pôda - tri časti,

  • kyslá rašelina - dva diely,

  • jeden diel piesku.

Smreky majú rady zálievku a sú svetlomilné. Môžu sa vysádzať na južnej, východnej alebo západnej strane skalky.

Borovica

Je to najpriemernejší ihličnan, ktorý rastie vo všetkých podmienkach. Majte na pamäti, že aj nízko rastúce a kompaktné odrody borovice môžu vyrásť pomerne veľké, preto by sa mali vysádzať aspoň meter od ostatných rastlín.

Korene borovíc sú silné a siahajú hlboko a široko. Je dôležité, aby sa pri výsadbe neohýbal kôstkový koreň, ak sa vytvorí, inak strom ochorie a do niekoľkých rokov odumrie.

Rast borovíc sa môže zmenšiť do šírky a výšky. Na tento účel by sa mali každý rok na jar pri začiatku vegetácie skrátiť všetky výhonky. Prerezaním sa koruna borovice stane kompaktnejšou a hustejšou.

Tuja

Veľmi pestrá rastlina s mäkkým ihličím. Tuja sa dobre kombinuje s inými ihličnanmi kontrastnej farby alebo tvaru. Nízko rastúce odrody môžu mať guľovitú, kužeľovitú alebo plačúcu korunu. Kompaktné tu na svahoch skalničiek rastú pomaly, za rok sa zväčšia maximálne o 5 cm. Ich ihlice vyzerajú ako šupiny a môžu mať akúkoľvek farbu od svetložltej po tmavozelenú. Rastlina znáša tieň, ale lepšie sa cíti na dobre osvetlených miestach. Na jasnom slnečnom svetle bude farba tuja prirodzená, živá a oku lahodiaca.

Podeľte sa v komentároch o to, aké ihličnany rastú vo vašej záhrade a či spôsobujú veľa problémov.

Zverejnené: 29 máj 2024
Prehľadov: 1150
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier