0

Rozkošná levanduľa: tajomstvá výsadby a starostlivosti

Levanduľa - aromatická trvalka odolná voči suchu. Celé leto zdobí kvetinové záhony, vytvára nádherné kvetenstvo a používa sa ako korenie v kuchyni a domácnosti. Čo je dôležité vedieť o pestovaní levandule? V našej krajine možno bez problémov pestovať angorskú (úzkolistú, liečivú) levanduľu. Vďaka úsiliu šľachtiteľov vznikli odrody, ktoré sú odolnejšie voči tuhým zimám. Preto táto južná rastlina postupne stráca svoju povesť rozmarnej, na teplo náročnej a veľmi jemnej rastliny. Kúpte si odrezky a nebojte sa neúspechu s levanduľou - jej výsadba a starostlivosť v zemi si vyžadujú minimálne skúsenosti a znalosti. Stačí správne vybrať miesto a poskytnúť rastline úkryt na zimu. Podrobne vám povieme, ako to všetko urobiť!

Rozkošná levanduľa: tajomstvá výsadby a starostlivosti

Levanduľa - výsadba a starostlivosť v zemi

Je veľmi dôležité zasadiť sadenicu na správne miesto. Rastlina miluje slnko a cíti sa dobre aj v spaľujúcich lúčoch. Vyberte si miesto bez tieňa, kde ju nezaplavuje voda.

Kedy vysádzať levanduľu?

Sadenice levandule sa môžu vysádzať:

  • Na jar, keď prízemné mrazy ustanú, vrchná vrstva pôdy mierne vyschne a zahreje sa.

  • Na jeseň, aby bola výsadba ukončená približne dva mesiace pred nástupom chladného počasia. Približné termíny sú september až začiatok októbra.

Keď je rastlina dodaná v nádobe, jednoducho ju vyberte z kvetináča a jemne roztiahnite rozšírené korene, pričom dávajte pozor, aby ste zeminu neroztriasli. Deň pred výsadbou sa odporúča použiť rastový stimulátor alebo zakoreňovač - prípravok zvyšuje odolnosť rastliny a zmierňuje účinky presádzania.

Rozkošná levanduľa: tajomstvá výsadby a starostlivosti

Ako zasadiť levanduľu?

Deň pred výsadbou vložte sadenicu na hodinu a pol do vody. Takto môžete ľahko vybrať hrudku zeminy z kvetináča bez rizika poškodenia koreňového systému.

Je to dôležité! Výsadbová jama sa pripraví hlboká, ale nie príliš široká - približne 30 × 40 cm. Vzor výsadby závisí od odrody. Pri dekoratívnych levanduliach je vzdialenosť medzi kríkmi najmenej 30 cm, pri vysokých odrodách viac, až 120 cm.

Na pokrytie sa používa zmes pôdy a piesku v pomere 3:1. Do zmesi sa pridáva komplexné minerálne hnojivo. Môže to byť napr. hnojivo pre rastliny kvitnúce .

Technika výsadby:

  1. Namočte sadenicu do vody.

  2. Opatrne vložte vybratú sadenicu do jamky.

  3. Zakryte korene pripravenou zmesou zeminy a piesku - krčok by mal byť na úrovni pôdy.

  4. Pôdu zhutnite a výdatne zalejte.

  5. Do jamky by sa mal naliať aj zakoreňovací roztok, v ktorom boli namočené odrezky.

Rastliny už nejaký čas cestovali v úplnej tme. Zrazu sa ocitli v jasnom svetle, ktoré im spôsobilo silný stres. Preto by sa novovysadené kríky mali na určitý čas zatieniť, napr. vytvorením krytu z agrotextílie alebo tieniacej siete. Po týždni sa materiál môže odstrániť.

Rozkošná levanduľa: tajomstvá výsadby a starostlivosti

Ako pestujete levanduľu?

Organické hnojivá, napríklad kompost, sa odporúča aplikovať raz ročne začiatkom jari. Okrem toho možno použiť minerálne hnojivá s nízkym obsahom dusíka, ktoré sa mierne aplikujú na začiatku vegetačného obdobia, aby sa podporil vývoj koreňov a rast rastlín. Na udržanie dobrej kondície levandule je dôležité pravidelne kontrolovať pôdu a upravovať hnojenie podľa potrieb rastliny.

Dusíkaté hnojivá sú rovnako dôležité, ale nezabudnite: aplikujú sa len na začiatku rastu, v druhej polovici leta je vhodné ich aplikáciu ukončiť. Prečo? Vplyvom dusíka sa predlžuje vegetačné obdobie, čo znamená, že rastlina sa nestihne pripraviť na zimu.

Zalievanie rastlín je potrebné len za veľmi suchého počasia. V daždivom lete nie je zalievanie potrebné. Levanduľa nemá rada burinu. Pôdu okolo kríka udržiavajte čistú. Rastlina má rada veľmi silný rez.

Tvorba

Levanduľové kríky by sa mali strihať každoročne, inak stratia svoj tvar, konáre budú holé a stred kríka bude nevzhľadný. Výhonky sa strihajú záhradníckymi nožnicami alebo nožnicami na kríky vo výške 15 - 20 cm a získavajú polguľovitý tvar.

Načasovanie rezu závisí od účelu pestovania levandule. Ak sa výhonky zrežú v lete, keď sú v plnom kvete, majiteľ bude mať cenný materiál na kytice do domácnosti. Počas kvitnutia levanduľa nahromadí maximálne množstvo éterických olejov, čím sa stáva veľmi silne voňavou. Vôňa rastliny odpudzuje mole, preto sa vetvičky môžu rozložiť v skrinkách. Kytica sušenej levandule pod vankúšom vám zabezpečí pokojný spánok.

Ak má byť rastlina okrasná na pozemku, prerezávanie sa odkladá na začiatok jesene. V oblastiach s drsným podnebím je lepšie levanduľu presádzať až na jar, pretože niektoré výhonky môžu v zime zmrznúť.

Okraj kmeňa sa na zimu prikryje slamou. V teplejších regiónoch sa môžu vonku pestovať odrody, ktoré vyžadujú teplo, ako napr. Victory. Ide o pravú francúzsku levanduľu - neuveriteľne voňavú, s obrovskými silnými kríkmi. V miernom pásme by sa kríky mali na zimu prerezávať a na vrch sa položia ihličnaté vetvičky. Opadané lístie sa nemôže použiť ako izolácia - rastliny sa namočia a pod ním zhnijú. V chladnejších oblastiach krajiny je najlepšie tieto rastliny prikryť borovicovými vetvičkami, aby sa udržal sneh. V týchto oblastiach sa pestujú najodolnejšie odrody: Rosea, Alba, Hidcote Blue. Podeľte sa v komentároch o to, ako sa vám darí pestovať levanduľu. Možno máte fotografie zo svojho pozemku? Podeľte sa o skúsenosti a krásu!

Zverejnené: 20 jún 2024
Prehľadov: 17
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    Odporúčané tovary
    podľa popularity
    • podľa ceny: zostupne
    • podľa ceny: vzostupne
    • podľa popularity
    • podľa novoty
    • podľa názvu
    Všetky série
    • Všetky série
    • Nové semená 2024
    • Novinky 2024
    • Okrasné rastliny
    • Semená kvetov
    • Semená zeleniny
    Akcia
    Levanduľa lekárska obrázok 1
    0 recenzií
    Levanduľa lekárska
    Počet v balení: 0.2 g
    1.39 2.39

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 1.39 €

    Kúpiť
    Akcia
    Levanduľa vytrvalá obrázok 2
    0 recenzií
    Levanduľa vytrvalá
    Počet v balení: 1 ob
    2.19 2.99

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 2.99 €

    Kúpiť
    Akcia
    Levanduľa obrázok 3
    0 recenzií
    Levanduľa
    Počet v balení: 1 ob
    1.69 2.39

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 2.39 €

    Kúpiť
    Akcia
    Levanduľa úzkolistá Dwarf Blue, P9 obrázok 4
    0 recenzií
    Levanduľa úzkolistá Dwarf Blue, P9
    Počet v balení: 1 sad
    5.90 8.90

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 8.90 €

    Kúpiť
    mc visa dhl dpd 123kurier