0

Pestovanie špargle - všetko, čo potrebujete vedieť

Špargľa - obľúbená zelenina, na ktorú sa tešíme takmer celý rok. Sezóna týchto zelených trvaliek sa začína začiatkom mája. Bohužiaľ, málokto si uvedomuje, že pestovanie špargle je náročné. Nie každý vie, že v prípade špargle musí prejsť niekoľko vegetačných období, kým si môžeme vychutnať chuť tejto zeleniny. To však nie je všetko. Hovorí sa totiž, že pestovanie špargle je jedno z najkomplikovanejších, pokiaľ ide o trvalky. Prečo je to tak? O čo presne sa musíte postarať, keď sa rozhodnete pestovať špargľu? Na čo musíme bezpodmienečne myslieť? Na tieto a mnohé ďalšie otázky týkajúce sa pestovania špargle nájdete odpovede v našom článku nižšie.

Pestovanie špargle

Kde začať s prípravou špargle?

Špargľa je trvalka, čo v praxi znamená, že jedna rastlina rastie rok čo rok. Treba však poznamenať, že musí prejsť veľa rokov, kým konečne ochutnáme túto lahodnú zeleninu. Je to preto, že na to, aby sme mohli špargľu zbierať, musí rastlina jednoducho vyrásť. Špargľa, ktorú si môžeme kúpiť v obchode a ktorá sa objavuje začiatkom mája, sú mladé výhonky rastliny. Zvyčajne sa nazývajú oštepy. Ak si teda chcete pochutnať na vlastnej špargli, musíte byť trpezliví, ale nakoniec sa vám to vyplatí a prinesie vám to veľa spokojnosti.

V akých podmienkach rastie špargľa najlepšie?

Pri pestovaní špargle je veľmi dôležité vedieť, aké podmienky potrebujú rastliny na to, aby správne rástli. Tu je však dobrá správa pre všetkých, ktorí majú záujem pustiť sa do pestovania špargle: špargľa rastie dobre takmer v akýchkoľvek podmienkach.

Miesto pestovania špargle - aké by malo byť?

Okrem správnych podmienok potrebuje špargľa aj vhodné miesto. Samotné podnebie je samozrejme dôležité, netreba však zabúdať, že nie na každom mieste sa im bude dobre dariť. Kľúčom k úspechu pri hľadaní správneho miesta na pestovanie špargle je umiestniť sadenice na dobre slnečné miesto.

To však nie je všetko. Málokto vie, že špargľa je okrem toho, že je chutná, aj veľmi chúlostivá. Z tohto dôvodu je najlepším miestom pre špargľu v záhrade miesto mimo záhrady. Potom si môžete byť istí, že napríklad pri presádzaní iných rastlín nepoškodíte odrezky špargle. Pri výsadbe špargle by ste mali dbať aj na dostatočnú drenáž. Špargľa má rada vodu, ale nesmie jej byť príliš veľa. Najdôležitejšie však je, aby ste pred výsadbou správne pripravili záhon so špargľou.

Pestovanie špargle

Príprava záhonu so špargľou

Príprava záhonu pre špargľu, ako už bolo spomenuté, je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré musíte urobiť, keď sa rozhodnete pestovať špargľu.

  1. V prvom rade je potrebné vybrať vhodné miesto, na ktoré dopadá dostatok slnečného svetla a má primeranú drenáž.
  2. Ďalej je potrebné vykonať dôkladnú prípravu pôdy - tento krok nemožno vynechať. Je potrebné odstrániť všetku burinu, ako aj zvyšky iných rastlín, ak tam nejaké rástli. Na tento účel odstráňte z vybranej oblasti všetku burinu a zvyšky rastlín.
  3. Ďalším prvkom prípravy záhonu na pestovanie špargle je uvoľnenie pôdy. Najlepšie je použiť kultivátor, alebo ak ho nemáte, dobre poslúži aj lopata. Pôda by sa mala prekopať do hĺbky približne 30 - 40 cm.
  4. Po nakyprení pôdy je dobré ju dodatočne pohnojiť, napr. kompostom alebo hnojom.

Dôležité je tiež správne vyznačiť líniu alebo okraj osevného lôžka. Na tento účel možno použiť napríklad kúsok povrázku, ktorý sa natiahne medzi kolíky. Správna šírka záhonu by mala byť približne 1,2 až 1,5 m.

Výsadba špargle - ako to urobiť správne?

Keď je záhon pripravený, špargľa sa môže zasadiť. Korene špargle sa sadia do jamiek hlbokých maximálne 45 cm. Po vysadení všetkých rastlín, ktoré máte, ich zalejte - špargľa tak získa potrebnú vlahu.

Pestovanie špargle

Starostlivosť o špargľu - na čo musíte pamätať?

Samotná výsadba špargle nezaručuje, že sa budeme tešiť z krásnych a zdravých rastlín. Tak ako každá iná rastlina, aj špargľa potrebuje pozornosť. Základom je tu, samozrejme, pravidelné odstraňovanie buriny. Ako budú naše sadenice rásť, bude potrebné poskytnúť im opory, po ktorých sa budú môcť šplhať. Opory - podobné tým, ktoré sa používajú napríklad pri paradajkách - zabránia tomu, aby sa špargľa zlomila v dôsledku hmotnosti výhonkov.

Proces prípravy pôdy pre špargľu, ako aj výsadba a starostlivosť o špargľu sú časovo náročné a vyžadujú si starostlivosť. Námaha sa však oplatí, aby ste sa mohli roky tešiť z krásnej a bohatej úrody tejto mimoriadne chutnej a zdravej zeleniny.

Zverejnené: 16 máj 2024
Prehľadov: 1248
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier