0

Letná starostlivosť o trávnik: zalievanie, hnojenie, ničenie buriny

Tráva pri dome. Letná starostlivosť o trávnik

Hustý a udržiavaný trávnik je vizitkou záhrady, ktorej majitelia sa rozhodli venovať čas a námahu tomuto prvku záhradného dizajnu. V lete  je treba trávnik zalievať, prihnojovať a kosiť. Každá z týchto činností sa riadi vlastnými pravidlami.


Ako zavlažovať trávnik

Polievanie vášho trávnika by malo byť dostatočné, mať rozumnú mieru a čo je hlavné - pravidelnosť. Ak nedodržíte pravidelnosť polievania, tak namiesto zeleného koberca budú na vašom  pozemku pusté zóny. Pravidlá polievania trávnika sú jednoduché a logické, stačí si ich raz zapamätať, aby ste potom polievali s výsledkom, aký očakávate. 

Pravidlo č. 1. Trávnik polievame raz za 3-5 dní, ak nepršalo. Trávny drn by mal medzi jednotlivými polievaniami vyschnúť.

Pravidlo č. 2. Trávnik sa nemá polievať cez deň  – mokrá tráva na slnku vyhorí, pretože kvapky vody na nej pôsobia ako mikrolupy. Najvhodnejší čas na polievanie je ráno, večer alebo v noci. 

Pravidlo č. 3. Polievať sa smie len rozstrekovačom - nasmerovaný prúd vody rozbahní trávny drn a vytvorí holé miesta.  

Pravidlo č. 4. Trávnik sa nemá polievať každý deň - to vedie k povrchovému koreňovému systému, ktorý nedokáže vytvoriť hustý zelený trávnatý porast.


Kosenie trávnika

Všeobecné pravidlo kosenia hovorí, že čím je nevľúdnejšie leto, tým kratšia má byť tráva. V regiónoch, kde sú letá daždivé a chladné, možno trávnik kosiť tak, aby ostávala minimálna výška 2 centimetre. Čím teplejšie je leto v regióne, tým vyššiu treba nechať trávu, ináč neprežije.

Štandardná výška trávnika je 5 centimetrov: tráva kratšia ako 3 cm môže vyschnúť, vyššia ako 8 cm - začne zarastať burinou. Pre nakrátko skosené “športové” trávniky zvoľte zmes s vysokým obsahom timotejky lúčnej (Phleum pratense L.) a lipnice lúčnej (Poa pratensis L.).

Pravidlá kosenia trávnika:

  • nástroje na kosenie majú byť ostré  – tupé nože alebo čepeľ kosačky budú vytrhávať trávu aj s koreňom, čo veľmi poškodí trávnik; 

  • zakaždým treba kosiť iným smerom - pri jednotvárnom kosení trávnik rýchlo prestane byť okrasný a už v strede sezóny bude pôsobiť neupravene;

  • s kosením začíname hneď na začiatku sezóny - vtedy je totiž väčšina listov pri koreni a nôž kosačky listy nezachytí; 

  • Po kosení je nevyhnutné trávnik poliať, najlepšie s pridaním hnojiva rozpustného vo vode. 

Dôležitá informácia. Najobľúbenejšie a najnenáročnejšie trávnikové trávy, ovsík obyčajný (Arrhenatherum elatius) a kostrava (Festuca) - pri zostrihnutí kratšie než na 3 centimetre ochorejú a hynú. Zato vypestovať trávnik z týchto tráv dokáže s úspechom aj  začiatočník.


Hnojenie trávnika

V lete sú trávnik potrebuje nevyhnutne k životu dusík a draslík - podporia aktívny rast nadzemnej časti a odolnosť proti suchu. V menšej miere je v lete potrebný fosfor, ktorý zastavuje rast zelene a stimuluje rast koreňového systému. Na konci sezóny je však situácia celkom opačná, pretože k úspešnému prezimovaniu trávniková tráva potrebuje vyvinutý koreňový systém.

3 pravidlá hnojenia trávnika v lete:

  • hnojivá sa aplikujú vždy po kosení - vodorozpustné sa pridávajú do zavlažovacieho systému alebo nádob na zavlažovanie, pred aplikáciou suchých hnojív sa trávnik zalieva, treba počkať, kým tráva nevyschne, potom pohnojiť, následne znova zaliať;

  • s hnojením treba začať od skorej jari - vlhká pôda dokonale absorbuje hnojivá bez rizika spálenia koreňov;

  • dlhodobo pôsobiace granulované hnojivá sa aplikujú iba dvakrát za sezónu - rozpúšťajú sa postupne, pomaly uvoľňujúc dusík, čo uspokojí všetky nároky vášho trávnika.

Dôležitá informácia. Ak je leto dostatočne suché a teplé, potom môžete pokosenú trávu nechať na trávniku - ochráni ho pred vyhorením a rýchlo sa zmení na organické hnojivo.

Zverejnené: 16 jan 2022
Prehľadov: 507
(Hlasov: 1, Rebríček: 1.0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier