0

Ihličnaté rastliny v trende - 10 hitov sezóny

Ihličnaté rastliny sa stali častými hosťami záhumienkov. Používajú sa ako pri úprave veľkých záhradných priestorov, tak aj malých priľahlých plôch. Ihličnany sú nenáročné na starostlivosť, sú mimoriadne dekoratívne a vo všeobecnosti vyžadujú iba rez.

V krajinnom záhradníctve sa najčastejšie používajú najnenáročnejšie a predvídateľné druhy ihličnanov: smrek, cypruštek, borievka, jedľa, borovica, tis a samozrejme tuja. Sú vysadené v početných skupinách, aby vytvorili živé ploty, v skalnatých záhradách. Rozľahlé ihličnaté kríky môžu byť dominantou viacvrstvových záhonov, vyzerajú skvele pri vodojemoch, na okraji parterových trávnikov.

Nenáročné na starostlivosť, nestrácajúce svoju dekoratívnu príťažlivosť po celý rok, vždyzelené ihličnany sú veľmi rozmanité. Môžu to byť vysoké pyramídové stromy, rozľahlé alebo plazivé kríky, trpasličie pomaly rastúce exotiky. Záhradkárov priťahuje aj pôvodná farba ihiel týchto rastlín (od šťavnatej zelenej a žltej až po svetlomodrú), čo umožňuje vytvárať veľkolepé krajinné kompozície.


TOP-10 ihličnatých rastlín

V letných chatách našej krajiny úspešne rastú rôzne ihličnany: od nezničiteľnej kozáckej borievky po luxusný európsky smrekovec s padajúcimi plačúcimi výhonkami - táto forma sa nazýva pendula. Poďme sa pozrieť na najobľúbenejšie odrody.

  • Modrý pichľavý smrek Keibab sa vyznačuje modrými ihličkami so strieborným leskom. Výška dospelej rastliny je 3 metre. Vetvy sú umiestnené v pravom uhle ku kmeňu, hladké a husté.
  • Cypruštek tupý Nana Gracilis je vždyzelený ker (výška 60 cm) s kužeľovitou tmavozelenou korunou. Hrubé konáre sa zhromažďujú vo zväzkoch, ktoré tvoria ozdobné záhyby pripomínajúce mušle.
  • Borievka Blue Arrow - šípovitá koruna, smerujúca nahor, jasne modrá farba ihličia dodáva rastline zvláštny dekoratívny efekt. Vetvy rastú takmer od päty stromu.
  • Jedľa kórejská je vysoký, štíhly strom (do 10 m vysoký) so silným kmeňom (obvod asi 80 cm) a s pôvodným ihličím: mladé svetlozelenožlté ihličie postupne mení odtieň a stáva sa fialovým. Guľovité puky šíria bohatú vôňu ihličnatej živice.
  • Himalájska borovica je mohutný rozľahlý strom (až 20 m vysoký) s neobvyklou chvojinou: ihly sa zhromažďujú vo zväzkoch po 5 kusov. Na mladých rastlinách vyzerajú ihly ako obyčajné borovicové ihličie, ale v priebehu rokov nadobúdajú vzhľad podobný vŕbe - visiace.
  • Tis bobuľový Fastigiata Robusta patrí medzi stĺpovité odrody. Rastlina má výhonky tesne priliehajúce ku kmeňu. Šťavnaté zelené malé ihlice dosahujú dĺžku 2-2,5 cm. Za rok strom narastie asi o 8 cm a do desiatich rokov dosiahne výšku metra.
  • Tuja západná Columna má hustú kužeľovitú korunu, ktorú tvoria lesklé tmavozelené šupinaté ihličie. Podlhovasté vajcovité hnedé šišky dodávajú rastline zvláštny dekoratívny efekt.
  • Borovica horská Pumilio - trpasličí strom (vysoký nie viac ako jeden meter). Konáre rastúce nahor sa postupne pod váhou ihličia skláňajú až k zemi a zakrývajú pôdu. Na rastline sú kužeľovité šišky (dĺžka - asi 4 cm), vyfarbené v rôznych tónoch - od modrej po fialovú.
  • Borievka Blue Carpet je vždyzelený ker (asi 60 cm vysoký) s ihličkovitými strieborno-modrými chvojina a plodmi šiškami, vyfarbenými tmavomodrou farbou s voskovým leskom.
  • Kanadský sivý smrek Konika je vždyzelená okrasná rastlina (výška - 1 m) s kužeľovitou korunou a modrastým povlakom na mäkkých ihličkách. Smrek nie je potrebné orezávať: pôvodný tvar koruny sa vytvára prirodzene.

Vezmite si na vedomie: medzi opísanými odrodami sú skutoční obri, ktorí sa zdajú, že v bežnej záhrade nemajú čo robiť. Pri výbere vhodných ihličnanov však treba vychádzať predovšetkým z miery prežitia rastlín a ich súladu s klimatickým pásmom. Všetky ostatné problémy, vrátane výšky kmeňa a priemeru koruny, sa dajú ľahko vyriešiť rezom a zaštipovaním mladých výhonkov.


Vlastnosti výsadby a starostlivosti

Ihličnaté rastliny sú šampiónmi v dlhovekosti, absolútne nenáročné na starostlivosť, vydržia mrazy až do -40 stupňov bez prístrešia. V našej predajni sú sadenice ihličnanov dodávané s uzavretým koreňovým systémom. To znamená, že ich môžete kedykoľvek od apríla do novembra preniesť do otvorenej pôdy na trvalé miesto v záhrade.

Ak sa vysádzanie plánuje uskutočniť v lete, potom je potrebné zvoliť nie najteplejšie dni.

Vo výsadbovej jamke je nevyhnutné zabezpečiť drenáž s vrstvou do 10 cm, ako aj pridať asi dve vedrá kompostu a komplexné hnojivo pre ihličnaté rastliny. Ihneď po výsadbe budú sadenice potrebovať zalievanie (asi 15 litrov vody na rastlinu) a mulčovanie kruhu pri stonke suchým chvojinou alebo rašelinou.

Povedzte nám v komentároch o ihličnanoch vo vašej záhrade - ako znášajú susedstvo s inými kultúrami, či potrebujú rez, či potrebujú úkryt pred páliacimi lúčmi jarného slnka, ktoré môžu spôsobiť popáleniny chvojiny? Nájdite si pár minút na krátky majstrovský kurz od nášho agronóma – naučte sa správne pestovať ihličnany

Zverejnené: 01 apr 2022
Prehľadov: 575
(Hlasov: 1, Rebríček: 5.0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier