0

10 tipov pre začínajúcich záhradkárov

Záhradkárčenie je pre človeka úžasná a prirodzená činnosť. Môžete si o nej prečítať v Biblii alebo si ju vyskúšať na vlastnej koži. Môžete si vytvoriť krásnu záhradu plnú kvetov alebo staviť na pestovanie plodín a zásobovať seba a svojich blízkych vlastnou ekologicky vypestovanou zeleninou, ovocím a lesnými plodmi.

Na to, aby ste sa mohli tešiť z úrody, je však potrebné mať určité vedomosti a zručnosti. V tomto článku sa s vami podelíme o tipy, ktoré vám pomôžu začať vaše záhradnícke dobrodružstvo a rýchlejšie dosiahnuť úspech. Nezáleží na tom, čomu sa chcete venovať ako prvému: pestovaniu ovocných stromov, okrasných kríkov alebo trvaliek. Tieto tipy sú univerzálne a dobre fungujú v každom prípade.

10 tipov pre začínajúcich záhradkárov

Zoznámte sa so základmi záhradkárčenia

V záhradníctve, ako v každom odbore, je potrebné poznať teóriu skôr, ako začnete praktizovať. To zahŕňa pochopenie pojmov, ako je pôda, hnojenie, zavlažovanie, prerezávanie a ochrana proti škodcom. Existuje mnoho kníh, článkov a dokonca aj online zdrojov, kde môžete nájsť potrebné informácie.

Tip: Prejdite sa po iných záhradách, vyberte si tú najkrajšiu a porozprávajte sa s jej majiteľom. Skúsení záhradkári a majitelia pozemkov sa často radi podelia o praktické rady so začiatočníkmi.

10 tipov pre začínajúcich záhradkárov

Vyberte si správne miesto pre svoju záhradu

Výber správneho miesta pre vašu záhradu je veľmi dôležitý. Pozemok by mal byť dobre osvetlený, chránený pred vetrom a s dobre odvodnenou pôdou. Treba zvážiť aj prístup k vode a pohodlný prístup do záhrady. Nevyberajte si pozemok nachádzajúci sa v údolí, aj keď je lacnejší a myslíte si, že je chránený pred vetrom. Bude sa tam zdržiavať studený vzduch a vlhkosť, ktoré vašu záhradu výrazne poškodia.

Tip: Zvážte inštaláciu automatického zavlažovacieho systému ešte predtým, ako začnete sadiť - je to obrovská úspora času a prostriedkov.

Poznajte svoju pôdu

Pôda je základom pre zdravé rastliny. Nezabudnite otestovať zloženie svojej pôdy a jej kyslosť. To vám napovie, ktoré minerálne látky a hnojivá máte do záhrady zaviesť ako prvé. Detektory na určenie chemických parametrov vašej pôdy sú k dispozícii v každom záhradkárskom obchode. Používajte organické látky, ako je kompost alebo hnoj. Pomôže to zlepšiť štruktúru pôdy a dodá rastlinám potrebnú výživu.

Tip: Nezabudnite zasiať krycie plodiny. Látkové rastliny dokážu viazať dusík zo vzduchu, čím ho sprístupnia ostatným rastlinám. Horčica a repka olejná majú antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti pôdnym patogénom.

Výber správnych rastlín

Pri výbere rastlín do záhrady zohľadnite klimatické podmienky vášho regiónu a veľkosť pozemku. Venujte pozornosť aj kompatibilite rastlín a ich požiadavkám na starostlivosť. Na malom pozemku nevysádzajte príliš veľa rastlín, pretože to môže viesť k súpereniu o vodu a živiny.

Tip: Predajcu v škôlke sa vždy opýtajte na mrazové pásmo rastlín, ktoré plánujete kúpiť. Hlavnou príčinou sklamania začínajúcich záhradkárov je, že trvalky neprežijú zimu. Túto chybu nerobte.

Správne sa starajte o svoje rastliny

Rastliny je potrebné pravidelne zalievať, hnojiť a strihať. Zalievanie by malo byť dostatočné, prebytok môže byť škodlivý. Hnojenie rastlín je potrebné vykonávať podľa ich potrieb, a to organickými alebo minerálnymi hnojivami. Prerezávanie pomáha formovať rastliny, odstraňovať choré alebo poškodené konáre a stimulovať rast nových výhonkov.

Tip: Vytlačte si a zaveste na stenu v kôlni alebo na verande jednoduché pravidlá starostlivosti o rastliny v záhrade - vždy ich nájdete v brožúre, ktorú dostanete pri kúpe, alebo ich nájdete na internete. Stačí sa riadiť pokynmi. Výsledky budú prekvapivé nielen pre vás, ale aj pre vašich susedov.

10 tipov pre začínajúcich záhradkárov

Ochrana rastlín pred škodcami a chorobami

"Zelené" záhradkárčenie, pri ktorom sa nepoužívajú žiadne prípravky na ochranu rastlín, je krásnou iniciatívou. Škodcovia a choroby môžu vašu záhradu vážne poškodiť. Ak nechcete používať chemikálie, použite na boj proti nim prírodné metódy. Pravidelne kontrolujte svoje rastliny, či sa na nich nevyskytujú príznaky chorôb alebo škodcov, a v prípade problémov okamžite zakročte.

Tip: Nezabudnite si do záhrady vysadiť prírodné "ochranné prostriedky", napríklad aksamietnice alebo nasturcie. Jednoducho ich vysaďte všade, kde je miesto - do stredu alebo na okraj záhonov, pozdĺž záhradných chodníkov, pod stromy a kríky. Takto postupujte každý rok.

Prikryte pôdu

Zakrytie pôdy pomáha udržať vlhkosť, bráni rastu burín a chráni korene rastlín pred prehriatím a chladom. Ako mulč môžete použiť organické materiály, ako je slama, seno, kôra alebo kompost. Nevyhadzujte trávu z kosačky - je to tiež vynikajúci a bezplatný kryt pôdy pre záhony a rastliny.

Tip: Kúpte si drvič trávy a konárov - v záhrade sa každú sezónu nájde materiál, ktorý sa dá rozdrviť a použiť ako pôdny kryt na záhony.

Buďte trpezliví a pozorní

Záhradkárčenie si vyžaduje trpezlivosť a pozornosť. Neočakávajte okamžité výsledky a nenechajte sa odradiť, ak sa niečo nepodarí. Pozorujte svoje okrasné rastliny, všímajte si ich rast a vývoj, v prípade potreby vykonajte zmeny v starostlivosti.

Tip: Každý rok, alebo ešte lepšie dvakrát ročne, vykonajte orez všetkých svojich stromov a okrasných kríkov alebo si na to najmite odborníka. Vyhľadajte najbližšie záhradné škôlky alebo záhradné centrá - vždy sa môžete dohodnúť na prenájme pracovníka alebo absolvovaní školenia na správne prerezávanie.

10 tipov pre začínajúcich záhradkárov

Nebojte sa experimentovať

Záhradkárčenie je tvorivý proces, ktorý vám umožňuje experimentovať s rôznymi rastlinami a metódami starostlivosti. Nebojte sa skúšať nové odrody, kombinovať rôzne druhy rastlín a používať rôzne techniky pestovania. Experimentovanie vám pomôže nájsť to, čo najlepšie vyhovuje vašej záhrade a klimatickým podmienkam.

Tip: Vysaďte do záhrady odrody hortenzií s veľkými listami a ružovými kvetmi. Jednak budú vyzerať krásne. Po druhé, ak budete používať špeciálne hnojivá na zmenu farby hortenzií, ktoré sú dostupné v každom záhradkárskom obchode, budete môcť každú sezónu "premaľovať" kvetenstvo na všetky odtiene modrej, fialovej a modrej farby bez toho, aby ste poškodili ker.

Užite si tento proces

Záhradkárčenie by malo byť zábavné. Užívajte si proces pestovania rastlín, sledujte ich rast a pozorujte výsledky svojej práce. Nenechajte sa odradiť, ak sa vám niečo nepodarí - možno to jednoducho "nie je vaša" rastlina. Záhradkárčenie je nielen príležitosťou vypestovať si vlastnú zeleninu a ovocie, ale aj skvelým spôsobom, ako si oddýchnuť a relaxovať v prírode.

Tip: Už vo fáze plánovania záhrady vyčleňte priestor na oddychovú zónu s krytým ohniskom. Nakúpte veľa solárnych lámp a girlánd a rozmiestnite ich po celej záhrade. Večery v nej budú nádherné a nezabudnuteľné!

Zverejnené: 10 máj 2024
Prehľadov: 1225
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier