0

Ako sa starať o hortenzie na jar, aby ste podporili ich rast a kvitnutie?

Bohaté kvitnutie hortenzií nenechá nikoho ľahostajným. Tieto obľúbené trvalky ozdobia každú záhradu, dodajú jej útulnosť a vytvoria všade okolo slávnostnú atmosféru. Na dosiahnutie tohto efektu je však potrebná určitá dávka trpezlivosti. Trvá niekoľko rokov, kým kríky vyrastú a budú môcť naplno ukázať svoju krásu. Okrem toho je potrebné sa o rastliny počas celej sezóny, počnúc jarou, riadne starať.

Ako sa starať o hortenzie na jar

Pravidlá odstraňovania zimnej ochrany

Väčšina odrôd hortenzií sa vyznačujú odolnosťou voči mrazu a nepotrebujú ochranu. Záhradné a dubové hortenzie sú však chúlostivé. Bez pevného krytu môžu zamrznúť. Na jar je čas rastliny odkryť, ale malo by sa to robiť opatrne a postupne. Odporúča sa začať so zvetrávaním krytu v marci. Úplne ho možno odstrániť až po roztopení snehu a príchode teplejších dní bez väčších mrazov. To sa zvyčajne deje v apríli. Ak hrozí, že sa do regiónu vrátia nočné mrazy, kríky by sa mali prikryť agrofleecovým plášťom.

Jarné prerezávanie v závislosti od typu hortenzie

Mnohí záhradníci uprednostňujú rez na jeseň. Mnohé jesenné povinnosti však často spôsobujú, že sa táto zodpovedná úloha odkladá na jar. Najlepšie je vykonať prerezávanie pred začiatkom vegetačného obdobia, t. j. v apríli a pred hnojením hortenzie. A v máji zostáva už len opatrne odstrániť suché výhonky, ktoré sa ťažko identifikujú, kým sa púčiky nezačnú šíriť. Rez by sa mal vykonávať s ohľadom na druh hortenzie.

  • Stromčekovitá. Väčšina výhonkov by sa mala zastrihnúť a tenké výhonky úplne odstrániť. Najsilnejšie výhonky ponechajte na 2 až 10 stonkách. Čím je ker väčší, tým viac konárov možno ponechať skrátením o 2 až 5 výhonkov.

  • Metlinatá. Na jar sa vykoná radikálny rez všetkých výhonkov o tretinu ich dĺžky. Zároveň sa z hygienických dôvodov odstránia všetky zlomené, zmrznuté a suché konáre.

  • Veľkolistá. Pri strihaní tohto typu kríkov buďte obzvlášť opatrní. Táto trvalka často kvitne práve na výhonkoch z predchádzajúceho roka. Ak sa tieto orežú, kvety môžu chýbať.

Preto by sa jarné prerezávanie malo vykonávať na hygienické účely. Niekedy sa staré kríky hortenzie podrobujú radikálnemu zmladzovaniu. Na tento účel sa prerezávajú späť na kmeň. Úplná obnova rastliny sa uskutoční po niekoľkých rokoch. Kvitnutie takto omladeného kríka bude ešte bohatšie.

Ako sa starať o hortenzie na jar

Hnojenie hortenzií na jar

Téma hnojenia je taká zložitá, že sa jej oplatí venovať viac pozornosti. Prečítajte si o zásadách jarného hnojenia.

Existuje niekoľko pravidiel, ktoré sa neoplatí ignorovať:

  • Prvé hnojenie rastlín by sa malo vykonať, keď teplota pri zemi už neklesne pod +4/+6º C. Za týchto podmienok je koreňový systém schopný prijímať živiny.

  • Pred hnojením tekutými hnojivami by sa mala rastlina zaliať, aby sa zlepšila absorpcia živín, a tým sa chránili korene pred spálením.

  • Tuhé hnojivá by sa mali spolu s pôdou zapraviť do hĺbky 4 - 5 cm a potom zaliať.

  • Roztok na postrek listov by mal byť o polovicu slabší ako roztok na zalievanie koreňov. Rastlina by sa mala postrekovať bez priameho slnečného svetla, aby sa listy nespálili.

  • Hortenzie majú rady kyslé pôdy, preto je lepšie vyhnúť sa hnojivám, ktoré tento index znižujú.

  • Pri príprave hnojiva vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Ako sa starať o hortenzie na jar

Ako správne hnojiť hortenzie?

Schéma hnojenia pre všetky odrody hortenzií je rovnaká a je nasledovná:

  • Okolo 10. až 18. apríla by sa mali zaviesť dusíkaté hnojivá, aby sa stimuloval aktívny rast výhonkov a listov.

  • Na posilnenie výhonkov a ich ohybnosť potrebuje rastlina prípravky obsahujúce mangán. Ich roztoky je lepšie dodávať cez listy, a to od dvoch týždňov po prvom hnojení a počas celého mája. V prípade potreby možno v tomto období pôdu okysliť.

  • Koniec mája je najlepší čas na komplexné hnojenie, ktoré pozitívne ovplyvní rast hortenzie a tvorbu mladých prírastkov.

Ak neviete, čím hortenzie v máji hnojiť, dodržujte tento plán. Komplexné hnojivá môžete použiť aj začiatkom júna.

Typy používaných hnojív

Na hnojenie hortenzií sa používajú všetky druhy hnojív:

  • minerály,

  • ekologické;

  • pripravené podľa tradičných receptov.

Niekedy sa neskúsení záhradkári snažia eliminovať používanie minerálnych hnojív tým, že sa ich snažia nahradiť organickými hnojivami. To sa dá urobiť, ak dobre poznáte všetky vlastnosti organických hnojív. Napríklad pri hľadaní dusíka na zvýšenie zelenej hmoty rastlín možno použiť hnoj a hnojovicu.

Minerálne hnojivá

Ako zdroj dusíka možno použiť tieto prípravky:

  • Močovina (karbamid) - 25 g na 10 litrov vody na 1 m2;

  • dusičnan amónny - 30 g na 10 litrov vody;

  • síran amónny - 35-40 g na 1 m2.

Posledný prípravok sa môže aplikovať buď ako roztok, alebo v suchej forme, a to tak, že sa vryje do pôdy, čím sa pôda ďalej mierne okyslí. Pri používaní bežných minerálnych hnojív sa vždy riaďte pokynmi priloženými ku konkrétnemu prípravku.

Organické hnojivá pre hortenzie

Okrem minerálnych hnojív záhradníci často používajú aj organické látky:

  • Kompostujte s prídavkom rašeliny na zvýšenie kyslosti v pomere 1:1. Na jeden krík je potrebných 5-10 kg kompostu. Mal by sa zakopať spolu s pôdou do vzdialenosti 25 cm od kmeňa rastliny.

  • Biohumus. Prípravok sa zmieša s vlažnou vodou v pomere 1:8 alebo 1:10 a nechá sa 24 hodín rozpustiť. Na jeden ker by sa malo pripraviť približne 8 až 15 litrov.

  • Hnoj. Roztok hnoja v pomere 1:10 by sa mal pripraviť v množstve 5-10 litrov na krík. Možno ho doplniť roztokom kyseliny citrónovej (10 gramov na 10 litrov vody).

Medzi prírodné hnojivá patria rôzne nálevy, odvary a dokonca aj potravinové produkty. Napríklad pohár kefíru zriedený v 5 litroch vody sa naleje pod korene hortenzií alebo sa aplikuje na listy počas kvitnutia.

Hortenzie sú rastliny, ktoré milujú vlhkosť. Potrebuje pravidelnú zálievku, ale ak sa voda zdržiava pri báze kríka, odumiera.

Zverejnené: 05 jún 2024
Prehľadov: 97
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier