0

Ako pestovať orchideu: 8 tipov pre začiatočníkov

Orchidey sú mimoriadne krásne rastliny. Nie sú rozmarné a dajú sa pestovať aj v obyčajnom byte so suchým vzduchom. Ak sa budete riadiť našimi jednoduchými radami, môžete sa z nich tešiť aj u vás doma.

Ako pestovať orchideu

Nákup kvetov

Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, kupujte rastliny vo veľkých obchodoch, kde sa kontroluje kvalita. Pri kúpe venujte pozornosť koreňom - mali by byť sivé alebo svetlozelené, silné a pevné. Väčšina orchideí sa predáva v priehľadných plastových kvetináčoch, aby boli korene dobre viditeľné. Rastlinám s tmavými alebo polámanými koreňmi by ste sa mali vyhnúť.

Ako pestovať orchideu

Substrát

Pri pestovaní orchideí sa používajú špeciálne substráty pozostávajúce z borovicovej kôry a prísad. Príprava takéhoto substrátu je náročná, preto je lepšie si ho kúpiť. Neskôr, keď nazbierate skúsenosti, si môžete substrát vyrobiť sami podľa hotových receptov alebo doň dokonca pridávať prísady podľa vlastného uváženia a experimentovať.

Teplota

Orchidey sú teplomilné, ale každý druh má vlastné teplotné požiadavky. Minimálna prijateľná teplota je od +5 do +18 °C. Ak je nižšia, korene hnijú. V blízkosti kvetináča umiestnite teplomer, pretože na parapete je chladnejšie ako v celom byte.

Existujú chladnomilné druhy orchideí, ktoré v zime potrebujú teplotu +10+ 14 °C a v lete maximálne +22 °C. Patrí medzi ne napríklad austrálske dendrobium.

Ako pestovať orchideu

Zalievanie

Orchidey majú rady miernu zálievku. Zalievajte, keď je substrát úplne suchý. Rastliny potrebujú mäkkú, takmer destilovanú vodu. Voda z vodovodu zakalí substrát a rastliny začnú žltnúť.

Osvetlenie

Orchidey majú rady jasné, ale rozptýlené svetlo. Vhodné sú okenné parapety orientované na východ alebo západ. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, najmä v lete.

Vlhkosť vzduchu

Orchidey žijú v trópoch, a preto sú zvyknuté na vlhký vzduch. Môžete ich denne postrekovať vodou z rozprašovača alebo ich umiestniť do misky naplnenej vodou a štrkom. Vysoká vlhkosť vzduchu je dôležitá najmä v zime.

Hnojenie

Orchidey sa každé dva týždne prihnojujú špeciálnym hnojivom, ale len počas obdobia aktívneho rastu a kvitnutia. Vhodné sú tekuté roztoky na zalievanie pod koreň alebo postrek listov, ale hnojivá vo forme tyčiniek alebo tabliet nie sú pre túto kvetinu vhodné.

Zloženie hnojiva závisí od vývojového štádia rastliny. Dusíkaté hnojivo je potrebné počas rastu listov. Fosfor a draslík sú užitočné počas kvitnutia. Počas aktívneho rastu koreňov sa listy postrekujú viaczložkovým hnojivom, aby sa zabránilo spáleniu mladých koreňov.

Kŕmenie je najlepšie vykonávať ráno, keď je každá kvetná bunka aktívna a schopná rýchlo absorbovať živiny. Večer sa rastliny pripravujú na spánok, takže mikroživiny sa zle vstrebávajú.

Záhradné kvety, ktoré vyzerajú ako orchidey

Dokonca aj tie druhy orchideí, ktoré sa bežne považujú za mrazuvzdorné, v našich záhradách nezimujú. Výnimkou sú orchidey rastúce voľne v Poľsku, vrátane najbežnejšej orchidey, vajcovníka obyčajného.

Existujú však záhradné kvety, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú tieto exotické rastliny:  

Alstroméria je cibuľovitá rastlina s veľmi jasnými, často pestrými kvetmi, ktoré sú zhromaždené až do 15 v kvetenstvách na vysokých a rovných stonkách. Patrí medzi najobľúbenejšie rezané kvety a kytice.

Papuľka vyššia je nádherná trvalka, ktorá sa niekedy poeticky nazýva "dračí kvet", pretože sa podobá na tvár draka. Napriek exotickému tvaru jej kvetenstiev je levia zeleň jednoduchá a nenáročná rastlina z čeľade pohánkovitých, ktorú pestovali už naše babičky.

Kosatce sú ďalšou záhradnou exotikou, ktorá sa nepodobá na nič iné ako na orchideu, ale je úplne nenáročná a farebne pestrá. V katalógu GraddinaMax je taká veľká kolekcia kosatcov, že ak chcete, môžete týmito majestátnymi a krásnymi rastlinami zaplniť celú záhradu.

Ako pestovať orchideu

Presádzanie orchideí

Orchidey sa presádzajú ťažšie ako bežné rastliny, ale pri správnej zručnosti netrvá presádzanie viac ako 10 minút. Presádzanie sa vykonáva skoro na jar alebo keď sa korene príliš zväčšia a masívne visia z kvetináča.

Objednávka na opätovnú výsadbu:

  1. Vyberte nový substrát z obalu a namočte ho na noc do čistej vody.

  2. Vyberte rastlinu z kvetináča a zbavte korene úlomkov starého substrátu.

  3. Korene umiestnite do nového kvetináča a posypte ich vlhkým substrátom tak, aby vyplnil celý priestor.

Obdobie odpočinku

Po odkvitnutí väčšina orchideí začína odpočívať. Obdobie regenerácie trvá najmenej 8 týždňov. Počas tohto obdobia by mal byť kvetináč umiestnený na nepriamom slnečnom svetle, zalievanie by sa malo obmedziť na minimum alebo úplne zastaviť a postrekovanie by sa malo obmedziť na postrekovač. Kŕmenie tiež nie je potrebné.

S príchodom teplého ročného obdobia by sa orchidea mala prebudiť zo stavu pokoja. Navonok sa to prejavuje objavením mladých listov a kvetných stoniek. Ak sa tak nestane, pomôže šoková terapia, ktorá spočíva v usporiadaní denných a nočných teplotných rozdielov o 4 - 5 stupňov.

Čo je ešte dôležité

Na pestovanie orchideí používajte priehľadné kvetináče s veľkými drenážnymi otvormi na dne. Nezabudnite odrezať zaschnuté kvety a listy.

Vytvorte orchideám podmienky čo najbližšie k ich prirodzenému prostrediu. V prírode rastú tropické krásky na kmeňoch stromov s voľne visiacimi koreňmi. Všetko, čo potrebujú k životu, získavajú zo vzduchu. Orchidey sa prispôsobili veľmi riedkej strave a dokážu absorbovať vodnú paru ako špongia.

Presne takéto podmienky simulujú pestovatelia kvetov:

  • korene majú prístup k svetlu;

  • často postrekujte vzduch okolo rastliny;

  • používať hnojivo s veľmi nízkou koncentráciou živín.

Orchidey sú chúlostivé stvorenia, ale nie je ťažké vytvoriť pre ne príjemné prostredie. Postupujte podľa našich tipov a budete môcť doma pestovať zdravé a krásne kvety.

Zverejnené: 24 sep 2024
Prehľadov: 32
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    Odporúčané tovary
    podľa popularity
    • podľa ceny: zostupne
    • podľa ceny: vzostupne
    • podľa popularity
    • podľa novoty
    • podľa názvu
    Všetky série
    • Všetky série
    • Cibuľky Best Buy
    • Cibuľky jarných kvetov
    • Cibuľky jesenných kvetov
    • Cibuľky Star Capperline
    • Novinky 2024
    • Super ponuka
    Akcia
    Novinky
    Kosatec Harmony obrázok 1
    0 recenzií
    Kosatec Harmony
    Počet v balení: 10 cib
    2.50 6.30

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 6.30 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Kosatec holandský Blue obrázok 2
    0 recenzií
    Kosatec holandský Blue
    Počet v balení: 10 cib
    1.60 4.00

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 4.00 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Kosatec holandský White obrázok 3
    0 recenzií
    Kosatec holandský White
    Počet v balení: 10 cib
    1.60 4.00

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 4.00 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Kosatec holandský, mix obrázok 4
    0 recenzií
    Kosatec holandský, mix
    Počet v balení: 10 cib
    1.60 4.00

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 4.00 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Kosatec J.S. Dijt obrázok 5
    0 recenzií
    Kosatec J.S. Dijt
    Počet v balení: 10 cib
    2.50 6.30

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 6.30 €

    Kúpiť
    Akcia
    Novinky
    Kosatec Purple Gem obrázok 6
    0 recenzií
    Kosatec Purple Gem
    Počet v balení: 10 cib
    2.30 5.80

    Najnižšia cena za posledných 30 dní:* 5.80 €

    Kúpiť
    mc visa dhl dpd 123kurier