0

Prečo pestovať moruše: výhody, krása a skvelá chuť

Hodvábnik upúta pozornosť krásnymi listami a chutnými plodmi. Zistite, čo je to za strom, aké sú jeho výhody a ako sa dá využiť v medicíne a v kuchyni.

Moruša (moruša biela) rastie v Európe aj v Ázii, pričom za miesto jej pôvodu sa považuje Irán a Afganistan, kde sa moruše považujú za kultové.

Moruša hodvábna je cenená pre svoje plody s výraznou chuťou, tvrdé drevo a liečivé vlastnosti.

Prečo pestovať moruše

Nízkokalorické sladkosti

Moruše dozrievajú nerovnomerne a zberajú sa v priebehu dvoch až troch týždňov. Zozbieraná úroda sa môže skladovať niekoľko dní v chladničke. Zrelé moruše sa konzumujú čerstvé. Je veľmi sladká, ale zároveň nízkokalorická - v 100 g nie je viac ako 40 kcal. Mierne medovú chuť bobúľ spôsobujú kyseliny citrónová a jablčná, ktoré prispievajú k rýchlemu rozkladu potravy v žalúdku, a tým pomáhajú spaľovať tuky. Sušené bobule znižujú chuť do jedla a chuť na sladké dezerty.

Vhodné na konzervovanie

Moruše sú ideálne pre milovníkov silných nápojov. Používajú sa na výrobu rôznych domácich nálevov. Zrelé plody sa sušia, vyrábajú sa z nich kompóty, džemy, konzervy a šťavy. Plody bielej moruše sa výborne kombinujú v domácich smoothies s jogurtom, mliekom a ovocím. Treba vziať do úvahy, že táto rastlina je väčšinou dvojdomá - samčie stromy neplodia. Preto sa odporúča vysadiť v záhrade 2-3 stromy alebo sa dohodnúť so susedmi.

Údiace drevo

Pri spaľovaní morušových vetvičiek vzniká aromatický dym, ktorý dodáva pokrmom príjemnú a originálnu chuť. Používajú sa na údenie, pečenie kebabu a grilovanie mäsa. Drevo sa môže použiť na vykurovanie sporákov a krbov.

Prečo pestovať moruše

Liečivý listový čaj

V polovici mája by sa mali zozbierať a usušiť listy moruše. Môžu sa použiť na prípravu liečivých nálevov a čajov, ktoré pomáhajú zbaviť sa rôznych ochorení.

Čaj z listov moruše má anti diabetické vlastnosti. Príprava zázračného nápoja je veľmi jednoduchá:

  • Gram sušených listov zalejte 100 ml vriacej vody.

  • Varte 5 minút a prikryte šálku viečkom.

Diabetici by mali takýto čaj piť pred jedlom, pretože potláča enzýmy rozkladajúce cukor.

Listy majú silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Čaj pripravený z nich posilňuje organizmus, odstraňuje toxíny a zlepšuje krvný obeh.

Nevyžaduje starostlivosť

Silkwood je strom pre tých najlenivejších záhradkárov. Je jednoduchý na pestovanie a nepotrebuje žiadnu pozornosť. Rastie na jednom mieste po celé stáročia a neovplyvňujú ho choroby ani škodcovia. Moderné odrody sú odolné voči infekciám.

Dospelé moruše netreba hnojiť ani zalievaných silné korene dostanú všetko, čo potrebujú. Mimochodom, z tohto dôvodu vedľa moruše nič nerastie - časom berie potravu záhradným stromom a kríkom. Ibahrozno sa považuje za vhodného suseda moruše v záhrade; ich korene sa dokážu pri hľadaní vody a potravy natiahnuť aj na niekoľko metrov.

Starostlivosť o morušovník spočíva v pravidelnom strihaní. Ak sa to nerobí, strom smeruje nahor a ťažko sa zbiera, pretože vrchol dospelého exemplára môže byť vysoký až 15 metrov.

Prečo pestovať moruše

Veľkolepý vzhľad, dekorácia altánku

Veľké listy moruše vytvárajú hustý tieň, ktorý môžete využiť, ak plánujete vytvoriť kútik na oddych počas horúcich dní.

Počas dozrievania sa však oplatí postarať sa o strechu, inak sladké a šťavnaté bobule pokryjú zem a záhradné stoly a stoličky ovocným kobercom.

Odrody moruše sa vysádzajú na uliciach a v parkoch.

Krajinári aktívne využívajú pyramídovú formu pre solitéry a skupiny a na výzdobu odľahlých zákutí volia plačúcu formu s klesajúcimi konármi. Plačúca moruša je veľmi dekoratívna, vetvy s veľkými plodmi a listami visiacimi k zemi priťahujú pozornosť. Z moruše sa dajú vytvoriť nízke stromčeky s guľovitou korunou, ak venujete čas orezávaniu starých a mladých konárov.

V poslednom čase sa v záhradách objavujú moruše čínske, ktorých plody dosahujú dĺžku až 15 cm. Sú mimoriadne efektné a rovnako sladké a zdravé ako tie bežné.

Ktorú odrodu si vybrať

Hodvábničky sa vyrábajú v dvoch variantoch: s bielymi a čiernymi plodmi. Odrody s bielymi plodmi sú odolnejšie voči chladu, a preto sú vhodnejšie pre naše podmienky. Plody majú rovnaké vlastnosti ako čierne plody a sú bohaté na cenné látky.

Hodvábničky sa vysádzajú skoro na jar alebo na jeseň. Sadenice v kvetináčoch sa môžu vysádzať počas celého teplého obdobia.

Mladé stromčeky často trpia mrazom, preto je dobré zabaliť kmeň stromčeka na zimu do slamy alebo agrovlákna. V budúcnosti možno z rastliny vytvoriť strom, ker alebo dokonca živý plot.

Bobule dozrievajú koncom júla. Biele bobule sú veľmi sladké, zatiaľ čo čierne bobule majú mierne pikantnú kyslosť.

Zverejnené: 24 máj 2024
Prehľadov: 1175
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier