0

Objavte čaro balkónových kvetov: od výsevu po kvitnutie

Príchod jari je časom, keď sa myšlienky záhradkárov zameriavajú na zdobenie balkónov a terás krásnymi kvetmi. Namiesto utrácania za hotové sadenice však zvážte, či si rastliny nevypestujete sami zo semien. Je to nielen fascinujúci koníček, ale aj skvelý spôsob, ako ušetriť veľa peňazí.

Objavte čaro balkónových kvetov

Balkónové kvety: investícia do radosti a krásy

Hoci sa môže zdať, že nákup hotových rastlín je pohodlnejší, výsev vlastných balkónových kvetov má mnoho výhod. Predovšetkým môžete získať až 50 zdravých, bujne kvitnúcich rastlín z jedného balíčka semien. To je obrovská úspora v porovnaní s cenou sadeníc v obchodoch, ktoré často stoja aj viac ako desať zlotých za kus. Okrem toho je ich vlastné pestovanie mimoriadne obohacujúcou skúsenosťou, ktorá vám umožní sledovať vývoj rastlín od samého začiatku.

Niekoľko dôležitých tipov

Pre úspech celého projektu je veľmi dôležitý nielen výber správnych rastlín, ale aj ich správny výsev a starostlivosť o klíčiace kvety. Majte na pamäti tieto body:

  • Pravidelne kontrolujte vlhkosť pôdy dotykom prsta. Ak vrchná vrstva začne vysychať, rastliny jemne zalievajte, pričom sa vyhnite preliatiu.

  • Pre proces klíčenia je dôležitá aj teplota. Vysoká teplota pohybujúca sa okolo 18 - 22 °C podporuje rýchly a zdravý rast. Odporúča sa umiestniť nádoby so semenami do teplej miestnosti, ale vyhnúť sa priamemu pôsobeniu horúceho zdroja tepla, aby sa nepoškodili jemné klíčiace rastliny.

  • Dôležité je tiež zabezpečiť dostatočný priestor pre rastúce rastliny. Keď začnú hustnúť, vykonajte ich preriedenie alebo presadenie do väčších nádob, aby mali dostatok priestoru na rast a vývoj.

  • Po vyklíčení potrebujú semenáčiky dostatok prirodzeného svetla, aby sa dobre vyvíjali. Najlepšie je umiestniť ich na dobre osvetlené miesto, napríklad na okenný parapet orientovaný na juh. Ak nie je dostatok prirodzeného svetla, je vhodné použiť fitolampy na zabezpečenie potrebného svetla.

  • Vyhnite sa vysušeniu aj preliatiu pôdy, pretože oboje môže mať negatívny vplyv na vývoj rastlín.

Výber najlepších balkónových kvetov na výsev

S blížiacou sa jarou stojí za to zvážiť, ktoré balkónové kvety zasiať ako prvé. Tu je prehľad najobľúbenejších druhov, ktoré možno vysievať od začiatku jari:

Koleus Plumego

Ak chcete na balkóne pestovať kolóniu pernatú, vysaďte semená v marci do vlhkej pôdy 0,3 cm hlboko. Pôdu pravidelne zvlhčujte, vyhnite sa však nadmernému zalievaniu. Keď sadenice dosiahnu správnu veľkosť, presaďte ich do väčších kvetináčov alebo na balkón a tešte sa z ich krásy a farieb. Koleus znáša slnečné a polotienisté miesta.

Pelargónie (Pelargonium)

Pelargónie sú nespochybniteľnými kráľovnami balkónových kvetov, cenené pre svoju rôznorodosť farieb a foriem. Semená týchto rastlín sa najlepšie vysievajú vo februári alebo v marci. Pelargónie majú rady svetlé stanovištia a miernu zálievku, ale nezabudnite, že sú citlivé na mráz, takže skoro na jar potrebujú ochranu. Kvitnú od začiatku leta do neskorej jesene.

Objavte čaro balkónových kvetov

Petúnie a surfinie (Petunia)

Ďalšou skupinou obľúbených balkónových kvetov sú petúnie a surfínie. Semená týchto rastlín sa odporúča vysiať v marci a po vzídení ich premiestniť na slnečný parapet. Petúnie a surfínie si vyžadujú pravidelné hnojenie a zalievanie, ale efekt v podobe bujného kvitnutia stojí za to. Hojne kvitnú od jari do neskorej jesene.

Trvalo kvitnúce begónie (Begonia semperflorens)

Trvalo kvitnúca begónia je ideálnou voľbou pre tých, ktorí potrebujú rastliny, ktoré kvitnú dlho a bohato. Jej semená je najlepšie vysievať vo februári a po vzídení jej poskytnúť svetlé, ale nie priamo slnečné miesto. Begónie sú známe svojou odolnosťou voči chorobám a škodcom, vďaka čomu sa ľahko pestujú. Kvitnú počas väčšiny letného obdobia, od jari do jesene.

Nemesia

Je to neobjavná, a preto jedinečná voľba pre balkón. Jej výhodou je, že sa vysieva na cieľové miesto koncom apríla alebo začiatkom mája. Potrebuje slnečnú až polotienistú polohu a kvitne od júna do septembra.

Lobelia kapská (Lobelia erinus)

Lobelka kapská poteší oko svojimi jemnými modrými kvetmi počas celého leta až do prvých jesenných mrazov. Je vynikajúcou voľbou do balkónových kvetináčov a závesných košov. Semená tejto rastliny je dobré vysiať v marci a po vzídení ju premiestniť na slnečné alebo polotienisté miesto. Lobélia má rada pravidelnú zálievku, ale substrát by nemal byť premočený.

Šalvia lesklá (Salvia splendens)

Žiarivá šalvia s intenzívnymi červenými alebo fialovými kvetmi je skvelou voľbou pre farebný akcent na balkóne. Semená tejto rastliny je najlepšie vysievať v marci a po vzídení ich premiestniť na slnečné miesto. Šalvia potrebuje pravidelnú zálievku a mala by mať dobre odvodnený substrát. Kvitne počas väčšiny letnej sezóny až do neskorej jesene.

Slnečnica ročná (Heliantus annuus)

Slnečnica okrasná je 50 až 80 cm vysoká rastlina, ktorá kvitne od júla do septembra. Semená je najlepšie vysievať v apríli a vysádzať v máji, pričom medzi nimi treba dodržať vzdialenosť 30 až 40 cm. Netreba zabúdať na výsev 1 - 2 cm hlboko, na dobre slnečnom mieste. Trpasličie odrody sú najvhodnejšie na balkón alebo terasu.

Agerát (Ageratum houstonianum)

Agerát je rastlina s modrými kvetenstvami, ktoré sa vyznačujú nadýchanosťou a malou veľkosťou. Počas obdobia kvitnutia nepresahujú výšku 20 cm. Odporúča sa zasiať semená tejto rastliny v marci a po vzídení ich premiestniť na slnečné alebo polotienisté miesto. Agerát je nenáročná a mrazuvzdorná, čo z nej robí ideálnu voľbu pre začiatočníkov. Kvitne od jari až do prvých jesenných mrazov.

Impatiens walleriana (Impatiens walleriana)

Impatiens Valeriana je obľúbená balkónová rastlina, ktorá je cenená pre svoje pestré farby kvetov. Semená tejto rastliny sa najlepšie vysievajú vo februári alebo v marci, v závislosti od klimatických podmienok. Impatiens uprednostňuje polotienisté polohy, chránené pred priamym slnečným žiarením. Mala by mať k dispozícii aj mierne vlhký substrát, preto potrebuje pravidelnú, ale miernu zálievku. Kvitne počas väčšiny letnej sezóny až do prvých jesenných mrazov.

Objavte čaro balkónových kvetov

Gazánia žiarivá (Gazania × splendens)

Gazánia žiarivá je kvet známy svojimi intenzívnymi farbami. Jej veľké kvetenstvo kvitne na plnom slnku. Semená tejto rastliny je najlepšie vysievať v marci a po vzídení vyžadujú dostatok svetla a tepla. Gazánie je najlepšie vysádzať do mierne piesočnatej a priepustnej pôdy. Kvitnú počas väčšiny letného obdobia až do neskorej jesene.

Peruánsky heliotrop (Heliotropium peruvianum)

Peruánsky heliotrop je exotická rastlina, ktorej biele kvety vydávajú intenzívnu, ale príjemnú vôňu. Jej semená je najlepšie vysievať skoro na jar, v marci. Heliotrop miluje teplo a svetlo, preto si vyžaduje umiestnenie na slnečnom mieste. Kvitne počas väčšiny letnej sezóny až do prvých jesenných mrazov.

Kobea (Cobaea scandens)

Kobea je rýchlo rastúca popínavá rastlina, cenená pre svoje veľké zvončekovité kvety krémovej alebo fialovej farby. Semená tejto rastliny sa najlepšie vysievajú vo februári alebo v marci.Kobea popínavá vyžaduje slnečné a chránené stanovište. Je výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú na balkóne vytvoriť efektnú a sviežu kompozíciu. Kvitne od neskorej jari do jesene.

Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek kvetinu, nezabudnite, že rastliny starostlivo vypestované zo semien vás odmenia bohatým a dlhotrvajúcim kvitnutím a samotný proces pestovania vám prinesie veľa spokojnosti a radosti.

Otužovanie a výsadba na balkóne alebo terase

Balkónové kvety pestované ručne zo semien by sa mali presádzať von, keď pominie riziko mrazov. Zvyčajne je to koncom mája alebo začiatkom júna. Predtým je však potrebné ich postupne privyknúť na vonkajšie podmienky, čo nazývame otužovaním. Ide o to, že rastliny sa každý deň na niekoľko hodín vystavia vonkajšiemu prostrediu a postupne sa zvyšuje ich vystavenie slnečnému žiareniu a poveternostným podmienkam.

Pestovanie balkónových kvetov zo semien je nielen fascinujúcim koníčkom, ale aj skvelým spôsobom, ako ušetriť veľa peňazí. Balkónové kvety sú spoľahlivou možnosťou, ktorá nielen skrášli náš priestor, ale dodá aj pozitívnu energiu a motiváciu do pestovania. Dobrou správou je, že väčšinu z nich si môžete ľahko vypestovať sami zo semienok a sledovať, ako z malého semienka vyrastie rastlina s úžasnými kvetmi, je skutočne obohacujúce. Napíšte do komentárov, aké rastliny pestujete na svojom balkóne!

Zverejnené: 22 máj 2024
Prehľadov: 1160
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier