0

Jednoduché pravidlá výsadby jahôd na jeseň

Sadenie jahôd na jeseň je praktické 

Mnohí pestovatelia a záhradníci dávajú prednosť skorej výsadbe jahôd na jar, ale ak sa má jahodovisko využívať niekoľko rokov, potom je lepšie zvoliť jesennú výsadbu. Pri sadení v tomto období sa sadenice lepšie zakorenia a v budúcej sezóne prinesú veľkú úrodu. Najdôležitejšie je nič nepremeškať, pretože sa blíži studené zimné počasie.

V záhrade môžu jahody rásť na jednom mieste až 5 rokov, potom je potrebné jahodovú plantáž obnoviť na novom mieste, inak by jahodové trsy  začali degenerovať a rodiť menej plodov. Najprv počas 3 rokov sa úroda každoročne zvyšuje a potom postupne klesá. Ďalšou výhodou jesennej výsadby jahôd je, že záhradný záhon je možné počas celej sezóny využívať na pestovanie zeleniny a byliniek.


Kedy sadiť do voľnej pôdy

S výsadbou v južných i severných oblastiach môžete začať v polovici augusta. Ideálny čas nastáva vtedy, keď horúčavy ustúpili a noci sú chladnejšie, prízemné mráziky sú ešte ďaleko. V tomto období stúpa vlhkosť vzduchu, jahody sa rýchlo zakorenia a všetku rastovú energiu nasmerujú do vývoja koreňového systému.

Dôležité. Čím skôr sa kríčky na jeseň vysadia, tým lepšie sa zakorenia a vytvoria viac okvetných lôžok. Silné a dobre zakorenené rastliny zima neohrozuje.

Výsadbu je potrebné ukončiť najneskôr 1-1,5 mesiaca pred príchodom stále chladného počasia. Neodporúča sa meškať. Rastliny totiž potrebujú na zakorenenie čas. Ak sa nestihnú zakoreniť, zazimovanie bude neúspešné.

Jesennému sadeniu napomáha aj samotná biológia rastliny. V septembri začnú na jahodách rásť nové listy, s ktorými sa kríčky ukryjú pod snehom a tým ochránia kvetné lôžka pred zamrznutím. Na jar tieto listy odumrú, bude ich treba odstrániť a po roztopení snehu sa začne nová vlna rastu.

Voľba miesta, príprava pôdy

Pre jahody je vhodné slnečné stanovisko s úrodnou neutrálnou pôdou bez trvalých burín. Ak je pôda veľmi kyslá, je treba do nej zapracovať vápencový dolomit alebo vápno. Do piesočnatej pôdy treba zapracovať trochu hliny a čo najviac kompostu. Jahody veľmi obľubujú hnojivá s vysokým obsahom fosforu - ak ich pridáme do jamiek pri výsadbe jahôd, budú rýchlo rásť a narastať bude aj ich úrodnosť. Záhradníci, ktorí uprednostňujú ekologické poľnohospodárstvo, používajú namiesto hnojiva s obsahom draslíku a fosforu obyčajný popol.

Výsadba jahodoviska

Zvyčajne sú jahody vysadené v jednom riadku, pričom vzdialenosť medzi sadenicami je približne 30 cm. Riadky umiestňujeme smerom od severu na juh. Už začiatkom leta rastliny tvoria dcérske ružice na dlhých poplazoch a riadok sa mení na dlhý pás mladých rastliniek. Odporúčaná vzdialenosť medzi riadkami je najmenej 50-60 cm, inak by bolo pestovanie jahôd náročné.


Pravidlá výsadby

Sadenice môžu byť vysadené do voľnej pôdy alebo do pôdy zakrytej čiernou agrotextíliou. Výsadba jahôd do prikrytej pôdy vám v budúcej sezóne ušetrí ďalšie pletie a vytrhávanie buriny, kyprenie pôdy a časté polievanie a tiež ochráni plody pred dotykom s pôdou.

Postup výsadby do ochranného materiálu :

  1. Prestrite agrotextíliu po celej dĺžke záhonu, po obvode zafixujte alebo posypte zeminou, na miestach výsadby urobte krížové zárezy. Ak sadíte sadenice priamo do pôdy, začnete ďalším krokom.

  2. Lopatkou alebo kolíkom urobte jamku požadovanej hĺbky, korene by sa v nej mali   celkom uľahnúť, pričom nemajú byť otočené nahor.

  3. Na dno jamiek dajte za lopatku “jesenného hnojiva”, pol pohára popola premiešaného so zemou.

  4. Sadenicu presaďte z nádoby do jamky, pričom pôdu nahrňte ku korienkom, aby neostali žiadne prázdne miesta.

Pri sadení prísne dodržiavajte tieto pravidlá:

  • Korene sa majú rozmiestňovať vertikálne.

  • Srdiečko s ružicou štyroch až piatich listov okolo,  má zostať nad zemou.

  • Po výsadbe sadenice treba poliať.

V suchom horúcom počasí bude potrebné mladé sadenice polievať každý deň alebo každý druhý po dobu 2-3 týždňov.

Ak budete postupovať podľa týchto jednoduchých pokynov, budete mať vždy lahodné a chutné jahody. Veď jahody patria medzi záhradné rastliny s najmenšími nárokmi na pestovanie.


Zverejnené: 24 jan 2022
Prehľadov: 2712
(Hlasov: 1, Rebríček: 5.0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier