0

Jahodový koláč: chuť leta v každom súste

Tento koláč je už dlho veľmi obľúbený v rôznych krajinách sveta.

Kombinácia lahodného krehkého cesta, šťavnatých zrelých jahôd a jemného tvarohu nenechá nikoho ľahostajným.

Na prípravu je potrebné vziať formu na pečenie s priemerom 24-26 cm.

Jahodový koláč

Koláč s jahodami a tvarohom

Ingrediencie:

  • Potrebujeme: 200 g celozrnnej múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 0,5 šálky cukru
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 plná polievková lyžica studenej vody

Príprava cesta:

Vložte (mäkké) maslo, ale nerozpúšťajte ho. Potom zmiešajte maslo s kryštálovým cukrom, pridajte múku a soľ a miešajte, kým sa cesto nestane drobivým. Pridajte studenú vodu (v prípade potreby môžete pridať viac ako polievkovú lyžicu vody) a cesto vyformujte do rovnomernej hrudky.

Hotové cesto preneste do formy a opatrne ho rozotrite po dne a stenách. Nezabudnite cesto pevne pritlačiť na miesto. Keď je cesto rovnomerne rozložené, vložte ho na 10-15 minút do mrazničky.

Po vychladnutí cesto vyberte a na niekoľkých miestach ho popichajte vidličkou. Vložte na pol hodiny do rúry vyhriatej na 180˚C. Počas tejto doby koláč získa krásnu zlatistú farbu. Ak sa cesto počas pečenia začne dvíhať, musíte ho do formy zatlačiť lyžicou. Po upečení hotový, zhnednutý koláč vyberte a nechajte ho vychladnúť bez toho, aby ste ho vyberali z formy.

Jahodový koláč

Náplň:

  • 250 g tvarohu (tvaroh 0-5 % tuku)
  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • 800 g jahôd (ak sú jahody malé, môžete ich nechať celé)
  • jedna plná polievková lyžica sušeného jahodového želé
  • ¼ šálky vody

Teraz je čas pripraviť tvarohovú náplň.

Najprv vymiešajte tvaroh s kryštálovým cukrom na hladkú hmotu, aby v tvarohu neboli hrudky, a rozotrite ho na koláč. Umyte jahody a nakrájajte ich na polovice - ak sú malé, môžete ich nechať celé. Ovocie poukladajte na tvaroh do kruhu, začínajúc od vonkajšieho obvodu.

Vezmite si samostatnú nádobu a zrieďte v nej suché jahodové želé v troche vody. Postavte na mierny oheň a priveďte takmer do varu. Potom ochlaďte, želé by malo zhustnúť. Jahodové želé rozotrite na každú bobuľu pomocou silikónového kuchynského štetca.

Koláč vložte do chladničky na 1-6 hodín. Pred podávaním koláč vyberte z formy.

Vychutnajte si ho!

Zverejnené: 20 máj 2024
Prehľadov: 1780
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier