Tento koláč je už dlho veľmi obľúbený v rôznych krajinách sveta.
Kombinácia lahodného krehkého cesta, šťavnatých zrelých jahôd a jemného tvarohu nenechá nikoho ľahostajným.
Na prípravu je potrebné vziať formu na pečenie s priemerom 24-26 cm.
Koláč s jahodami a tvarohom
Ingrediencie:
- Potrebujeme: 200 g celozrnnej múky
- 100 g mäkkého masla
- 0,5 šálky cukru
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 plná polievková lyžica studenej vody
Príprava cesta:
Vložte (mäkké) maslo, ale nerozpúšťajte ho. Potom zmiešajte maslo s kryštálovým cukrom, pridajte múku a soľ a miešajte, kým sa cesto nestane drobivým. Pridajte studenú vodu (v prípade potreby môžete pridať viac ako polievkovú lyžicu vody) a cesto vyformujte do rovnomernej hrudky.
Hotové cesto preneste do formy a opatrne ho rozotrite po dne a stenách. Nezabudnite cesto pevne pritlačiť na miesto. Keď je cesto rovnomerne rozložené, vložte ho na 10-15 minút do mrazničky.
Po vychladnutí cesto vyberte a na niekoľkých miestach ho popichajte vidličkou. Vložte na pol hodiny do rúry vyhriatej na 180˚C. Počas tejto doby koláč získa krásnu zlatistú farbu. Ak sa cesto počas pečenia začne dvíhať, musíte ho do formy zatlačiť lyžicou. Po upečení hotový, zhnednutý koláč vyberte a nechajte ho vychladnúť bez toho, aby ste ho vyberali z formy.
Náplň:
- 250 g tvarohu (tvaroh 0-5 % tuku)
- ¼ šálky kryštálového cukru
- 800 g jahôd (ak sú jahody malé, môžete ich nechať celé)
- jedna plná polievková lyžica sušeného jahodového želé
- ¼ šálky vody
Teraz je čas pripraviť tvarohovú náplň.
Najprv vymiešajte tvaroh s kryštálovým cukrom na hladkú hmotu, aby v tvarohu neboli hrudky, a rozotrite ho na koláč. Umyte jahody a nakrájajte ich na polovice - ak sú malé, môžete ich nechať celé. Ovocie poukladajte na tvaroh do kruhu, začínajúc od vonkajšieho obvodu.
Vezmite si samostatnú nádobu a zrieďte v nej suché jahodové želé v troche vody. Postavte na mierny oheň a priveďte takmer do varu. Potom ochlaďte, želé by malo zhustnúť. Jahodové želé rozotrite na každú bobuľu pomocou silikónového kuchynského štetca.
Koláč vložte do chladničky na 1-6 hodín. Pred podávaním koláč vyberte z formy.
Vychutnajte si ho!