0

Kvety do motýlej záhrady

Výber kvetov, ktoré vám pomôžu vytvoriť motýliu záhradu

Na záhradných záhonoch rastie mnoho krásnych kvetov, z ktorých niektoré sú obzvlášť atraktívne pre motýle a mory. Ide predovšetkým o medonosné rastliny so sladkou a príjemnou vôňou. A s nimi záhrada ožíva. Motýle poletujúce medzi kvetmi – úžasný pohľad!

Kvety do motýlej záhrady

Ako vidia našu záhradu motýle?

Motýle vidia svet živšie a farebnejšie ako my ľudia. Ich zrak je veľmi citlivý na rozpoznávanie farby, tvaru a pohybu predmetov (napríklad keď sa okvetné lístky kvety hojdajú vo vetre). Motýle všeobecne vnímajú svet ako mozaiku zloženú z mnohých šesťuholníkových mozaík (fazetové videnie). V noci dokážu prepnúť svoje videnie, čo im umožňuje vnímať farby rovnako pestré ako cez deň.

Motýle radi navštevujú rastliny jasných farieb: žlté, červené, oranžové, fialové, bordové. V ultrafialovom spektre rozlišujú na okvetných lístkoch vzor, ktorý je ľudským okom neviditeľný a ukazuje cestu k zdroju nektáru.

Kvety do motýlej záhrady

Aké kvety motýle milujú?

Motýle zbožňujú jednoduché trubkovité kvety s otvoreným jadrom. Plnokveté kvety pre nich nie sú zaujímavé - obsahujú menej nektáru a je ťažšie sa k nemu dostať. Cieľom motýľa ale nie je len jesť nektár a piť (zbierať rosu z kvetu), ale aj naklásť vajíčka na miesto, ktoré je bezpečné pre budúce motýle.

Bohužiaľ, krása vyžaduje obete: pripravte sa na to, že húsenice začnú požierať listy vašich záhonov, než sa premenia na krásne motýle. Snažte sa na pozemok neprilákať motýle, ktorí žijú na rastlinách kapusty a spôsobujú škody na úrode. Ich húsenice by mali byť zničené insekticídom.

Kvety do motýlej záhrady

Kvety, ktoré priťahujú motýle – TOP 10 trvaliek

Budleja je ker vysoký až 2 metre s vonnými kvetenstvami ružovo-fialovej farby vyžarujúcimi sladkú medovú vôňu. Kvitne od augusta do novembra.

Astra novobelgická (Symphyotrichum novi-belgiu) láka motýle svojimi početnými kvetenstvami, ktoré kvitnú od konca leta do septembra. V štafete pokračuje jej trpasličia príbuzná astra a oživuje záhradu od septembra až do jesenných mrazov.

Glejovka americká (Asclepias syriaca) je nenáročná rastlina vysoká až 1,5 metra s bohatými kvetenstvami oranžovej alebo fialovej farby. Početné tobolkovité kvety vydávajú úžasnú vôňu vanilky alebo čokolády. Motýle glejovku zbožňujú a neustále krúžia nad jej kríkmi a predvádzajú tanec, ktorý okúzľuje svojou krásou. Bohužiaľ kvitne iba krátko – jeden mesiac v polovici leta.

Helénium jesenné (Helenium autumnale) je bylina so žltými, červenými a oranžovými kvetmi podobnými margarétkam. Vypuklé jadro bohaté na sladký nektár udržuje v blízkosti motýle od polovice leta do neskorej jesene.

Heliotrop - vanilkový krík (Heliotropium) je očarujúca rastlina s fialovými trsovitými kvetenstvami s priemerom až 12 cm, ktoré sa otáčajú za slnkom. Sladká vanilková vôňa je pre motýle veľmi atraktívna. Neopúšťajú rastlinu od konca júna do neskorých mrazov.

Levanduľa (Lavandula) je stredomorský poloker s vysokými kláskovitými kvetenstvami modrej, lila a fialovej farby. Vôňou lákajú kvety aj listy. Motýle obletujú levanduľu od júna do októbra.

Liatra klasnatá (Liatris spicata) je bylinná rastlina s veľkými kvetenstvami bielej, orgovánovej a ružovej farby. Klasnaté kvetenstvo sa otvára uprostred leta a rozmaznávajú motýle nektárom po dobu 30-40 dní.

Konopáč (Eupatorium) kvitne 35-40 dní na konci leta. Malé chocholíky sa zhromažďujú v bujných hroznovitých kvetenstvách. Vyskytujú sa v purpurovo ružovej farbe, existujú však aj bielo kvitnúce odrody.

Echinacea purpurová (Echinacea purpurea) je členom čeľade hviezdicovitých. Kvitne začiatkom augusta veľkými kvetmi ružovej, bielej, lila a vínovej farby  do októbra.

Zlatobyľ (Solidago) je bylinná rastlina s našuchorenými kvetenstvami jasne žltých valcovitých kvetov. Kvitne od mája do septembra a motýle štedro pohostí peľom i nektárom.

Letničky, ktoré priťahujú motýle

  • Agerát americký (Ageratum) sa používa na vytvorenie nízkych rámov a kvetinových záhonov. Husté guľovité kvetenstvo sú plné nektáru od júla do neskorej jesene.
  • Krasuľka perovitá (Cosmos bipinnatus) známa ako "mexická sedmokráska". Očarujúce kvety bielej, ružovej, červenej, karmínovej farby poskytujú motýľom nektár od polovice júna do konca septembra .
  • Cínia (Zinnia) je očarujúca rastlina s jasne oranžovými, žltými alebo červenými kvetmi. Kvitne od polovice leta až do mrazov.

Medzi letničkami nižšieho rastu možno tiež zaradiť strapatku, aksamitník, šalviu, dobromyseľ, nechtík, papuľku, rôzne mliečniky a fialky.

Zverejnené: 07 apr 2023
Prehľadov: 354
(Hlasov: 0, Rebríček: 0)
Nechať recenziu
Známka
Pridať jeden alebo viac súborov
    mc visa dhl dpd 123kurier